nieuws

Ladingdiefstal in Nederland stijgt explosief

Distributie

Ladingdiefstal in Nederland stijgt explosief

Het aantal ladingdiefstallen in Nederland steeg in 2013 met 210 procent ten opzichte van een jaar eerder. 2014 laat een wisselend en onduidelijk beeld zien .

2013 was een negatief recordjaar voor wat betreft ladingdiefstal. 286 keer werd lading ontvreemd uit vracht- en bestelwagens; een stijging van 210 procent ten opzichte van een jaar eerder. Dat blijkt uit de cijfers van TAPA die de  redactie Logistiek ter inzage heeft gekregen. Negentig procent van de incidenten gebeurde op niet beveiligde parkeerplekken op snelwegen, pompstations en op industrieterreinen.  TAPA baseert zich op rapportages van de KLPD.

Populaire goederen en Brabant

Consumenten elektronica (80 incidenten)  is ver weg het populairste onder het dievengilde, gevolgd door niet elektronische consumenten goederen (72), voeding (34) en kleren en schoenen (29). Ruim een derde (105 keer)  van alle incidenten vond plaats in Noord Brabant, gevolgd door Limburg (56 incidenten) en Zuid Nederland (41).

Cijfers 2014

2014 laat een wisselend beeld zien.  In het eerste kwartaal steeg het aantal incidenten ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder met 28 procent van 46 naar 59.  In het tweede kwartaal was het 61 keer raak, een daling van 23 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het derde kwartaal (cijfers september ontbreken) komt voorlopig uit op 22 incidenten, ten opzichte van 72 in 2013. De cijfers over het vierde kwartaal zijn nog niet bekend.
Reacties EVO en TLN volgen nog.

Reageer op dit artikel