nieuws

ABN Amro: vrachtvolumes groeien in 2015 en 2016

Distributie

ABN Amro: vrachtvolumes groeien in 2015 en 2016

De omzetstijging van 2,5 procent in de transportsector in het derde kwartaal van dit jaar, waar het CBS vorige week melding van maakte, zet ook in 2015 en 2016 door. Die groei wordt veroorzaakt door de aantrekkende economie, meldt ABN Amro in de vandaag verschenen sectorprognose.

Niet alleen de groeiende vrachtvolumes als gevolg van de economische opleving maar ook de lagere dieselprijs hebben een positieve invloed op de marges van wegtransporteurs, voorspellen de economen van de ABN Amro.

Vijf kwartalen groei

CBS meldde vorige week al dat dit het vijfde achtereenvolgende kwartaal is waarin de transportsector een omzetstijging noteert. Hiervan profiteren de meeste modaliteiten in de transportsector.

Vrachtvolumes groeien in 2015 en 2016

Ook voor volgend jaar en in 2016 zijn de economen van de ABN Amro hoopvol gestemd: de omzet door hogere vrachtvolumes zal naar verwachting groeien. De volumegroei wordt vooral gedreven door de aantrekkende economie. Zo profiteert de eurozone van de euro, die sinds het voorjaar sterk is gedaald. De economische groei betekent dat de signalen voor een stijging van volumes in de komende twee jaar op groen staan, aldus de vandaag verschenen sectorprognose van de bank. Ook transportonderzoeksbureau Panteia kwam eind oktober met een overeenkomstige prognose die iets overigens iets voorzichtiger is dan die van ABN Amro vandaag.

Groei bouwproductie

De groei in een aantal Nederlandse sectoren pakt vooral goed uit voor het wegvervoer. Volgend jaar verwacht de bank een groei van de bouwproductie met 2 procent, de industriële productie (drie procent) en de retail noteert een groei van 1,5 procent.

Volumegroei koeriersbranche

Dit betekent dat wegtransporteurs en logistiek dienstverleners meer te vervoeren krijgen. Deze volumegroei zal naar verwachting ook in 2016 doorzetten. Een sterke groeier in de transportsector is de koeriersbranche, waar CBS ook vorige week melding van maakte. In het derde kwartaal van 2014 steeg de omzet in deze sector met 9,4 procent, vooral door de sterk groeiende webwinkel volumes.

Binnenvaart profiteert (nog) niet

De binnenvaart is één van de weinige branches die nog niet de vruchten heeft geplukt van groeiende volumes in de transportsector. Deze sector zag de omzet in het derde kwartaal van dit jaar met 1 procent dalen.

Overcapaciteit en lage tarieven

ABN Amro verwacht dat de omzet in de binnenvaart dit jaar nog wel met een plus zal afsluiten. Overcapaciteit en lage tarieven blijven structurele problemen in de binnenvaart, concludeert het vandaag verschenen sector rapport.

Lagere brandstofkosten

Mogelijk is er wel een aantal ontwikkelingen die de sector een handje kunnen helpen, zoals de economische groei in de eurozone en de lagere olieprijs. Deze prijsdaling kan gunstig uitwerken in de marges, omdat dit tot lagere brandstofkosten leidt en kan tot hogere vervoersvolumes voor de tankvaart leiden, aldus de bank.

Reageer op dit artikel