nieuws

Export dit jaar niet leuker, wel makkelijker

Distributie

Export dit jaar niet leuker, wel makkelijker

Of Nederland de voorspelde exportgroei van 11 procent dit jaar gaat halen, waagt Frank Peterse van Fenedex te betwijfelen. Aan Stratech, dat software voor de afhandeling van exportzendingen levert, zal het niet liggen, bleek tijdens hun relatiedag vorige week. Als Poetin nu nog een beetje meewerkt…

Fenedex, belangenvereniging voor exporterende bedrijven, doet jaarlijks onderzoek naar de verwachte exportcijfers van Nederlandse bedrijven. “Deze voorspellingen komen altijd redelijk uit maar voor dit jaar verwacht ik dat we het positieve getal van elf procent groei niet gaan realiseren. Toen we het onderzoek deden, in december 2013 en januari 2014, wisten we nog niet dat de sanctie-oorlog met Rusland er aan zat te komen.”

Frank Peterse van Fenedex constateerde dit op de relatiedag van Stratech, vorige week donderdag in hotel New York in Rotterdam. Even later wordt ook duidelijk waarom de leverancier van totaaloplossingen voor import- en exportzendingen hem hiervoor heeft uitgenodigd. “We hebben onze leden gevraagd wat de kritieke succesfactoren zijn om exportgroei te realiseren. Het vinden van een goede lokale partner staat daarbij op 1, maar het eenvoudig en snel kunnen afhandelen van douanezaken en het goed kunnen voldoen aan alle wet- en regelgeving staat daarbij op 2 en 3.”

Koploper in compliancy

Volgens Peterse zijn Nederlandse bedrijven zeer vooruitstrevend in het efficiënter maken van import- en exportprocessen. Dit blijkt onder andere uit de 1397 AEO-gecertificeerde bedrijven die ons land telt, de meeste in Europa na Duitsland, maar ook uit de vele andere initiatieven die er op dit vlak zijn. Een voorbeeld daarvan is het verplicht vooraf elektronisch aanleveren van informatie bij de nieuwe terminals op de Tweede Maasvlakte, die later dit jaar in gebruik worden genomen. Stratech heeft hiervoor de bestaande koppeling met het haveninformatiesysteem Portbase uitgebreid waardoor klanten met één druk op de knop een container op basis van een uitvoer- of transitaangifte kunnen vooraanmelden bij Portbase.

Nieuw aangiftesysteem vertraagd

Toch gaat ook in de Nederlandse ‘compliancy wereld’ niet alles direct goed, blijkt tijdens de presentatie van Karst Lohman van Stratech. “De invoering van het nieuwe aangiftesysteem AGS van de Nederlandse Douane, dat het 25 jaar oude Sagitta moet gaan vervangen, heeft al meer dan anderhalf jaar vertraging opgelopen. In 2012 verwachtte de Douane nog dat ze in februari 2013 in één keer live zouden kunnen gaan met AGS, maar daar zijn ze naarmate de deadline naderde toch op teruggekomen. Mede op advies van het bedrijfsleven en ons als softwareleverancier is voor een gefaseerde invoering gekozen, tot nu op basis van vrijwilligheid. Eind deze maand is er nog een nieuwe release en dan wordt besloten of voor bedrijven in Nederland kan worden begonnen met de verplichte overgang van Sagitta Invoer naar AGS Invoer. “Een spannend moment”, aldus Lohman.

KvK Stempel zelf printen

Een andere ‘belemmering’ bij het exporteren van goederen zijn de documenten die via de Kamer van Koophandel moeten worden aangevraagd. Stratech leverde hiervoor altijd een digitale oplossing, maar door een ingrijpende reorganisatie begin dit jaar waarbij de fysieke KvK Exportbalie werd gesloten, is deze extra relevant geworden. Een maatregel die het aanvraagproces bij de KvK verder moet vereenvoudigen is de invoering van de geprinte KvK Stempel & Handtekening. Lohman: “Na een fase van uitgebreid overleg en onderhandelen wordt dit nu door alle landen in de wereld geaccepteerd. Voor de volgende stap in dit proces, waarin bedrijven goedgekeurde KvK-certificaten op blanco A4 papier kunnen afdrukken, onderzoekt de Kamer van Koophandel momenteel de mogelijkheden.”

Russische sancties

Nederland is een handelsland met internationale focus. Bedrijven als Stratech, de Douane en instanties als Portbase doen hun uiterste best om het exporterende bedrijven in Nederland zo makkelijk mogelijk te maken. Of het ook leuker wordt? Dat hangt onder andere van Poetin af. Peterse van Fenedex: “Ik hoop maar dat die sancties ook hun doel bereiken, dan hebben we er tenminste nog íets aan gehad.”

Reageer op dit artikel