nieuws

Pas op: nieuwe techniek leegroven vrachtwagens

Distributie

Pas op: nieuwe techniek leegroven vrachtwagens

Dieven hebben een nieuwe manier gevonden om vrachtwagens leeg te roven. De criminelen verstoppen zich in houten kisten en stelen vervolgens kostbare goederen uit de wagens.

Daarvoor waarschuwt de Europese politieorganisatie Europol, meldt Elsevier. De organisatie kreeg de afgelopen tijd verschillende meldingen van de Spaanse autoriteiten.

Kisten

De rovers kruipen in de distributiecentra in kisten met daarop de waarschuwing ‘breekbaar’. Die worden vervolgens in de vrachtwagens geladen. Onderweg komen de dieven uit de kisten en roven waardevolle producten als juwelen, telefoontjes en andere elektronica.

Gaten in dak

Handlangers volgen intussen het doelwit van een afstand. Met behulp van een nagebootst ongeval brengen ze de vrachtwagen tot stilstand zodat de ‘verstekelingen’ kunnen ontsnappen. Via gaten in het dak van de wagen klimmen de dieven eruit om er zo met de buit vandoor te gaan.

Mythologie

De methode lijkt sterk op het verhaal over ‘het paard van Troje’ uit de Griekse mythologie. Daarin wordt verteld hoe belegerende Grieken erin slaagden om de stad Troje binnen te komen door zich te verstoppen in een reusachtig houten paard, dat door de nietsvermoedende inwoners van Troje binnen de stadsmuren werd gehaald.

Forse toename

De melding van de nieuwe rooftechniek komt in de week dat bekend werd dat het aantal aangiften van ladingdiefstal uit vrachtwagens of een poging daartoe, vorig jaar flink is toegenomen. De stijging van het aantal ladingdiefstallen en pogingen komt volgens TLN door de komst van de Nationale Politie in januari 2013 en daarmee het verdwijnen van de speciale Officier van Justitie voor Transportcriminaliteit.

BEKIJK DE NIEUWE METHODE

Reageer op dit artikel