nieuws

Valburg weer in beeld voor vestiging railterminal

Distributie

Valburg weer in beeld voor vestiging railterminal

Het Gelderse Valburg is opnieuw in beeld als vestigingslocatie voor een railterminal bedoeld voor de overslag van containers van spoor naar weg. Gedeputeerde Staten hebben verschillende locaties laten onderzoeken, Valburg en de Kleefse Waard in Arnhem zijn de meest kansrijke locaties, meldt de provincie donderdag.

Gedeputeerde Staten geven de voorkeur aan Valburg, vanwege de mogelijkheid om bij te laden op doorgaande treinen. De overige locaties liggen te dicht bij de Rotterdamse haven of te ver van de Betuweroute, waardoor ze minder interessant zijn voor logistieke bedrijven.

Toename goederenvervoer

Volgens Gelders gedeputeerde Conny Bieze is de railterminal hard nodig omdat het goederenverkeer fors zal toenemen met de uitbreiding van de Tweede Maasvlakte in Rotterdam. “Gelderland is de belangrijkste doorgangsroute tussen Rotterdam en het Ruhrgebied. Met de railterminal willen we de kansen die dit biedt voor Gelderse bedrijven beter benutten”, aldus Bieze.

Logistieke hotspot ontwikkelen

Voor de ontwikkeling van Gelderland als logistieke hotspot moeten bedrijven kunnen beschikken over meerdere vervoersmogelijkheden van goederen. Distributiecentra, zo is de overtuiging van de provincie Gelderland, willen graag beschikken over transportmogelijkheden over de weg, het water en het spoor. Gedeputeerde Bieze zei hierover donderdag: “Voor het vervoer over water en de weg biedt Gelderland genoeg mogelijkheden, maar we hebben nog geen railterminal om goederen per spoor te vervoeren.”

Marktpartij heeft interesse

In het verleden is al diverse keren geprobeerd een railterminal bij Valburg te realiseren. Tot vorig jaar is hier samen met transportbedrijf RSC aan gewerkt. Vanwege de gewijzigde economische omstandigheden heeft dat bedrijf zicht toen teruggetrokken. Inmiddels is er een nieuwe marktpartij geïnteresseerd in de ontwikkeling van een kleine railterminal bij Valburg. Gedeputeerde Staten gaan nu met Provinciale Staten in overleg over de plannen voor de railterminal.

Reageer op dit artikel