nieuws

Beurs München brengt IT partners samen

Distributie

Beurs München brengt IT partners samen

In de hal met ICT oplossingen tijdens de beurs Transport Logistic in München gonsde het van de systemen en hulpmiddelen gericht op optimalisatie in het goederenvervoer. Nieuwe producten en mooie samenwerkings verbanden trokken de aandacht.

TomTom Business Solutions presenteerde de Tachograaf Manager. Daartoe heeft het Nederlandse bedrijf een samenwerkingsovereenkomst gesloten met Dako – een grote naam in Duitsland op het gebied van ICT in de transportsector. Thomas Schmidt van TomTom gaf een toelichting aan de pers. Hij wees op de vele analysemogelijkheden, die Dako kan toevoegen voor transportbedrijven, die de verplichting hebben een tachograafadministratie bij te houden. TomTom – een paar jaar geleden nog winnaar van de Nederlandse Logistiek Prijs – werkt sowieso graag samen met allerlei partners, ook in de verkoop van navigatiesystemen. Diverse standhouders boden TomTom producten aan op de  beurs.

Sychromodaal routeplannen

Nog een interessante samenwerking werd op de beurs wereldkundig gemaakt aan de pers. Ixolution uit Zwijndrecht (onlangs ontstaan uit een management-buy-out uit Greencat) nam PTV in de arm om een synchromodale routeplanning te ontwikkelingen. Beide partijen beschikken over modules, die opgeteld op termijn tot een goed werkend systeem moeten leiden. De eerste pilot setup is van start gegaan. “Volgens ons een uniek product”, zegt Jasper van Schelven. Synchromodaliteit is overigens een Nederlandse ‘uitvinding’, die op meer plekken op de beurs (bijvoorbeeld door ECT) in de Duitse markt werd geïntroduceerd. Een groot deel van Europa vind intermodaal al een hele uitdaging.

Optimalisering van transporttaken

Ook Ortec had zich een plek weten te bemachtigen in de IT hal. Dit keer onder andere om aandacht te vragen voor het nieuwe partnership met Leologistics in Hamburg, dat zo leuk combineert met Ortec LEO (dat staat voor Logistics Execution Optimizer). Timo Klemm van Ortec verklaarde, dat SAP-gebruikers hiermee een slimme transportoptimalisering kunnen aanschaffen, inclusief tijdvenstermanagement en yard management. Het van oorsprong Nederlandse bedrijf won recent de Computerworld prijs en eerder al – eveneens – de Nederlandse Logistiek Prijs.

Beter inschatten van te rijden afstand

Bij Trimble ging ook al de vlag uit. ABI Research noemde dit softwarebedrijf de beste leverancier van telematicaoplossingen waar het gaat om innovatie. Dat moet dan onder andere komen voor dit Belgische softwarehuis uit de vernieuwingen in FleetCockpit, het planningssysteem voor transportbedrijven. Zij kunnen nu met een nieuwe module precies bekijken welke afstand nog moet worden afgelegd en welke mogelijke vertragingen er zijn. Nieuw is ook een blackbox, interessant voor bedrijven die trucks verhuren.

Warehouse management uit de cloud

Meer gericht op de interne logistiek was ook hier en daar ruimte voor nieuwe producten. Logistics Mall uit Bocholt toonde op de beurs een warehouse management oplossing voor webshop eigenaren, volledig in de cloud. Voor klanten betekent dit voldoende functionaliteit, tegen geringe (flexibele) kosten, snel opschalen indien gewenst en een eenvoudige implementatie.

Softwarebedrijf SEP Logistik in Weyarn (vlak onder München) liet een heftruckmanagementsysteem zien, bedoeld om meer efficiencyslagen te kunnen maken in een blokstapelomgeving. Relag helpt de chauffeurs visueel bij het vinden van de juiste pallet. Een grafische voorstelling in 3D zorgt daarvoor en optimaliseert de route en werkvolgorde.

Reageer op dit artikel