nieuws

Almere zet in op centrale positie zorglogistiek

Distributie

Almere zet in op centrale positie zorglogistiek

De gemeente Almere gaat zich opwerpen als hotspot op het gebied van zorglogistiek. In een nieuw project hebben diverse partijen zich verbonden aan de doelstelling om te komen tot innovatieve concepten en een nieuw distributiecentrum.

DistriZorg bestaat uit een consortium van bedrijven, die zich op verschillende onderdelen in de zorglogistiek richten. Dat zijn Mediq (Mediq Apotheek, Distrimed en Medeco), Welzorg, Hospital Logistics, Vegro Verpleegartikelen, Vos Logistics, Synergy Health en CleanLeaseFortex. De intentieovereenkomst omvat een tweejarige samenwerking voor de Metropoolregio Amsterdam. Het uiteindelijk doel is gezamenlijk werken aan een integrale en innovatieve aanpak en een nieuw distributiecentrum voor zorglogistieke dienstverlening in Almere.

Logistiek en zorg allebei groeisectoren in Almere

De achtergrond van deze stap is dat Almere moet groeien met 60.000 woningen en dus ook wil zorgen voor banen. Het economisch ontwikkelingsplan EDBA mikt op 100.000 extra arbeidsplaatsen in 2030. Een van de groeiclusters is handel & logistiek, een ander cluster is health & wellness. Het EBDA zorgt voor de uitwerking van de economische plannen.

Eigen onderzoek in het Flevo ziekenhuis en Tergooi ziekenhuis wijst op besparingsmogelijkheden van meer dan 20 procent. Dat resultaat volgt uit gezamenlijke inkoop, minder voorraadverlies, lagere personeelskosten en meer efficiency.

Totaaloplossing voor instellingen en thuiszorg

De kracht van DistriZorg moet worden het bieden van een totaaloplossing van logistieke dienstverlening voor verschillende productstromen richting zorginstellingen en thuiszorg. Zorginstellingen kunnen kiezen uit een modulair aanbod van diensten voor bijvoorbeeld medicijnen, (sterilisatie van) medisch instrumentarium, revalidatiehulpmiddelen, (niet) steriele verbruiksgoederen, (de)centrale magazijn functies, in- en extern transport, kleding en linnengoed. Dat kan leiden tot leveringen op afdelingsniveau, dagelijks per trolley met exact de juiste hoeveelheden.

Namens de EDBA ondertekende de voorzitter, burgemeester Annemarie Jorritsma, de intentieovereenkomst tot samenwerking. De verantwoordelijkheid voor de goederen en de levering blijft liggen bij de afzonderlijke partijen. DistriZorg gaat zich bezig houden met het bundelen van inkoop, opslag en onderhoud van de goederen en het organiseren van de fijndistributie. Verder werkt EBDA aan uitbreiding van het consortium met geïnteresseerde partijen.

 

Lees ook: Zorglogistiek is toe aan versie 2.0

Lees ook: Doelmatigheid versus beleving patiënt

Reageer op dit artikel