nieuws

Retaildistributie laat miljoenen liggen

Distributie

Retaildistributie laat miljoenen liggen

Nico Kuipers (Spar) heeft een missie: “4300 supermarkten en 43 retaildc’s in Nederland, dat moet slimmer.” Kuipers gelooft dat er miljoenen euro’s zijn te besparen in retaildistributie, zo vertelde hij op de Logistica.

Er wordt vaak gedacht dat de voorraadkosten in de keten dominant zijn. Kuipers: “Dat is niet zo, het zijn juist de transportkosten.”  Volgens Kuipers zijn 48 procent van de kosten in de retailketen transportkosten. “Ik houd geen pleidooi over voorraden verlagen of dc’s samen te voegen. Ik denk dat de stromen van de middelgrote supermarkten in Nederland moeten worden geconsolideerd zodat er dikkere stromen ontstaan. Dat betekent rolcontainers van verschillende supermarktformules in één vrachtauto.”

Steekproef
Kuipers heeft er al aan gerekend met een steekproef van 1132 winkels. Een extrapolatie van de cijfers zou betekenen dat er 122,3 miljoen euro kan worden bespaard in de fijnmazige retaildistributie. Hij gaat dan uit van 20 consolidatiecentra in Nederland waar ’s nachts de retailstromen bij elkaar komen om vervolgens de rolcontainers van verschillende retailers te bundelen om dan naar de verschillende winkels te brengen.

Kuipers bekent dat het getal van 122,3 miljoen euro niet reëel is. “Zo’n besparing is alleen haalbaar als iedereen meedoet. Dat is geen haalbare kaart. Toch denk ik dat er voldoende kritische massa samengebracht kan worden om naar die consolidatieslag toe te werken.”

Data nodig

Kuipers wil het graag verder onderzoeken met de echte cijfers van supermarkten. Kuipers roept supermarkten op om die data beschikbaar te stellen. Er is volgens hem geen ontkomen meer aan. Schaalvergroting aan de achterkant van supermarkten is iets wat moet. “Supermarkten moeten wel samenwerken anders is er voor veel formules straks gaan toekomst meer. Bevecht elkaar op de formule, maar werk samen aan de achterkant is mijn boodschap.

Weg bij Spar

Kuipers stapt op bij Spar. per 1 januari partner wordt bij adviesorganisatie ArgusI. In deze neutrale rol gaat Kuipers zijn consolidatiecase verder uitwerken.

Lees meer nieuws in het Logistica-dossier: www.logistiek.nl/Logistica

Reageer op dit artikel