nieuws

Export Rotterdamse haven verloopt voortaan papierloos

Distributie

Export Rotterdamse haven verloopt voortaan papierloos
Papierloos uitvoeren via Nederlandse zeehavens

Bedrijven die vanuit Nederland exporteren over de wereld kunnen containers nu papierloos aanleveren in de Rotterdamse haven. De douane heeft officieel bekendgemaakt dat vanaf de fabriek of het distributiecentrum geen uitvoergeleidedocumenten meer hoeven mee te reizen. Het papierloos aanleveren leidt tot een lastenverlichting en scheelt daarnaast jaarlijks bijna 1 miljoen documenten.

Ook de containerterminal heeft van de vervoerder deze papieren niet meer nodig. Voorwaarde hiervoor is wel dat de exporteur (of zijn expediteur) vooraf via het Port Community System van Portbase elektronisch vijf ladinggegevens instuurt.

850 meter aan papier
De administratieve last van bedrijven neemt hiermee aanzienlijk af. Jaarlijks scheelt het bijna 1 miljoen documenten. Dat is een berg papier van zeker 850 meter, een stapel zo hoog als ruim vier keer de Euromast, meldt Portbase dat verantwoordelijk is voor de uitrol van het papierloos aanleveren in de Rotterdamse haven.

Export Control System
Het papierloos uitvoeren geldt voor lading die valt onder het voornoemde Export Control System (ECS), een Europese douanerichtlijn voor export buiten de Europese Unie. Portbase biedt in dit kader sinds enige tijd de ECS-services.
Exporteurs en expediteurs sturen daarmee eenvoudig vijf gegevens over hun uitgaande lading naar het Port Community System. In de Nederlandse havens is dit voor terminals en rederijen de basis om te voldoen aan de extra douaneverplichtingen die voor ECS gelden.

Geen BTW-problemen meer
Portbase stelt dat het grote voordeel voor de exporteur of expediteur is dat zijn uitvoeraangiften vervolgens steeds snel en waterdicht worden afgehandeld. Achteraf heeft men nooit geen BTW-problemen en lastig uitzoekwerk.
Via de ECS-services is de lading in de haven bovendien realtime te volgen en beschikken bedrijven automatisch over een officieel alternatief bewijs van uitgaan. Een nieuw voordeel is nu dus dat vanaf een fabriek of magazijn in Nederland, de vervoerder geen papieren documenten meer hoeft mee te nemen.

Deelname ECS is gratis
Momenteel zijn ruim 700 exporteurs en expediteurs aangesloten op de ECS-services. Met de nieuwe mogelijkheid voor papierloos vervoeren verwacht Portbase dat dit aantal snel verder zal stijgen. Deelname aan de ECS-services is voor exporteurs en expediteurs gratis. Uit het oogpunt van dienstverlening zijn alle gebruikskosten voor rekening van de havengemeenschap.

Reageer op dit artikel