nieuws

Timberland ontvangt BREEAM-certificaat met luchtdicht dc

Distributie

Het distributiecentrum Timberland op het XL Businesspark Twente beschikt over de BREEAM-certificering ‘Good’. Dat is mede te danken aan Systabo Turn-Key Bouw uit Enschede, dat de bijna 40.000 vierkante meter grote hal liet onderwerpen aan een blowerdoortest om te bepalen of het gebouw luchtdicht is gebouwd.

Timberland ontvangt BREEAM-certificaat met luchtdicht dc
Blowerdoortest Timberland

Blowerdoortests zijn in Nederland beslist nog geen gemeengoed, zeker niet voor bedrijfsgebouwen. Systabo onderwierp de bijna 40.000 vierkante meter grote hal van Timberland aan deze test. Directeur Gary Lawrence: ‘Er wordt niet overal luchtdicht gebouwd, dus bedrijven zijn nog huiverig voor een blowerdoortest, zeker bij een distributiecentrum zo groot als deze. Wij werken onder andere met afdichtingband op kwetsbare plekken en kunnen daardoor een luchtdichte hal opleveren.’

     

Hoge kwaliteit luchtdichtheid 

Negen grote ventilatoren zorgde voor een indrukwekkende luchtstroom. De uitvoerder van de test, het gecertificeerd Duitse bedrijf Blower Door XXL, kwam tot de conclusie dat het distributiecentrum in zeer hoge kwaliteit is gebouwd. Volgens dit bedrijf was het één van de luchtdichtste gebouwen van een dergelijke grote omvang dat het ooit heeft getest.

  

NEN-normen

De methode om de luchtdichtheid van woningen of gebouwen te meten is beschreven in de Nederlandse norm NEN 2686 en de Europese NEN-EN 13829. De procedure van beide normen is hetzelfde. Voor een omvangrijk complex als dat van Timberland is de Europese norm meer geschikt. Tijdens de test is zowel het drukverschil in de volumestroom (n 50 Pascal) als de luchtdoorlatendheid (q 50 Pascal) gemeten. De doorblowertest bewijst dat het gebouw ruim aan de eisen voldoet. Systabo Turn-Key Bouw uit Enschede verzorgt de turn-key bouw van bedrijfsgebouwen van 1.000 tot 100.000 vierkante meter.

Reageer op dit artikel