nieuws

Groei in aantal vrachtauto’s met schonere motoren

Distributie

Groei in aantal vrachtauto’s met schonere motoren
Het aandeel vrachtauto's, voorzien van een EEV motor stijgt van 2,1 naar 3,3 procent. En het aandeel Euro-6 vrachtauto's is momenteel 0,2 procent, aldus TLN.

Het totale aantal zware vrachtauto’s van Nederlandse transportbedrijven in het wegvervoer is vergeleken met de voorlaatste meting in oktober 2010 een stuk schoner geworden. Deze conclusie trekt TLN uit een meting van afgelopen januari, waaruit blijkt dat het aandeel Euro-5 vrachtauto’s vanaf deze voorlaatste meting is gestegen van 46 naar 54 procent.

Het aandeel vrachtauto’s, voorzien van een EEV motor stijgt van 2,1 naar 3,3 procent. En het aandeel Euro-6 vrachtauto’s is momenteel 0,2 procent, aldus TLN.

Nog geen 6 procent van alle vrachtauto’s is voorzien van een motor, lager dan Euronorm 3. Het gaat in laatstgenoemde categorie overwegend om speciale voertuigen met een lage kilometrage en een langere afschrijvingstermijn.

 

Euro-5 populair

Bij de laatste meting afgelopen januari door TLN bedroeg de investeringsgraad van transportbedrijven voor vrachtauto’s 7 procent. Volgens opgave van de ondernemers gaat het in 71 procent van de geplande aanschaffen om een vrachtauto met een Euro-5-motor, in 22 procent om een Euro-6-motor en in 7 procent gaat het om andere motoren (lager dan Euro 5 of elektrisch).

 

Groupage het schoonst

Transportbedrijven en logistiek dienstverleners met als hoofdactiviteit internationaal ‘distributie en groupagevervoer’ hebben met een aandeel van 75 procent Euro-5 (incl. EEV) en -6 vrachtauto’s relatief het schoonste park vrachtauto’s.

Ook bij transportbedrijven en logistiek dienstverleners in het rijdende melkontvangst (74 procent Euro-5 en -6 trucks) en bedrijven in het geconditioneerde vervoer (74 procent Euro-5 en -6 vrachtauto’s) is er sprake van een relatief schoon wagenpark.

 

 

Reageer op dit artikel