nieuws

Mislukt MTC Valburg kost 3,3 miljoen euro

Distributie

Mislukt MTC Valburg kost 3,3 miljoen euro
Schets van wat ooit het MTC Valburg had moeten worden.

Het mislukte transportcentrum MTC in Valburg gaat de partners in het plan, de stadregio Arnhem-Nijmegen, Arnhem, de provincie Gelderland en de gemeenten Nijmegen en Overbetuwe in totaal 3,3 miljoen euro kosten. De partijen hebben hierover na lang onderhandelen overeenstemming bereikt meldt dagblad de Gelderlander.

Het omstreden Multimodaal Transport Centrum moest banen bieden aan minstens zesduizend mensen in de regio. Op een terrein van driehonderd hectare zouden massaal goederen worden overgeslagen van trein naar vrachtauto, binnenschip en andersom. De Raad van State schoot het plan in 2002 af vanwege de vrees voor ernstige schade aan het milieu. Het verlies aan investeringen werd verdeeld over alle partijen. In 2005 nam Arnhem 5 ton voor zijn rekening.

 

Mislukte grondverkoop

Om het MTC mogelijk te maken zijn destijds negen woningen en een kassencomplex tussen Oosterhout en Slijk-Ewijk aangekocht. Pogingen om die grond later te verkopen als bedrijventerrein liepen op niets uit als gevolg van de economische crisis. Alle partners accepteren nu een verlies van 3,3 miljoen euro op het onroerend goed.

 

Eenmalig verlies
Het deel van bijna 6,7 ton dat Arnhem moet betalen komt op de jaarrekening terecht. Een woordvoerder van de gemeente noemt het verlies op het MTC eenmalig. "Het heeft nauwelijks invloed op de voorgenomen bezuinigingen."

 

Reageer op dit artikel