nieuws

MTC Valburg weer in beeld

Distributie

MTC Valburg weer in beeld
De kans dat er alsnog een containeruitwisselingpunt (CUP) aan de Betuweroute bij Valburg komt is aanzienlijk gestegen, meldt de Gelderlander.

De kans dat er een containeruitwisselingpunt (CUP) of multimodaal transportcentrum (MTC) aan de Betuweroute bij Valburg komt is aanzienlijk gestegen. De gemeente Overbetuwe staat niet langer afwijzend tegen het plan voor een overslagpunt van containers. De Nijmeegse wethouder Jan van der Meer en de Stadsregio Arnhem-Nijmegen hebben bezwaren.

Het overslagpunt was lange tijd onbespreekbaar voor Overbetuwe, maar er is de afgelopen jaren achter de schermen hard aan het gemeentebestuur getrokken. Zowel de haven van Rotterdam als de provincie Gelderland blijven het betreuren dat er bij Valburg nooit een CUP of MTC (multimodaal transportcentrum) is gekomen; zeker nu blijkt dat er heel behoorlijk gebruik wordt gemaakt van de goederenspoorlijn. In 2007 zette Overbetuwe nog de hakken in het zand, aldus de website van dagblad de Gelderlander.

 

Extra werkgelegenheid

Nu acht het Overbetuwse college van burgemeester en wethouders de tijd alsnog rijp om een handreiking te doen. "Zo’n containeruitwisselpunt is goed voor de werkgelegenheid, de bedrijvigheid en het milieu", zegt Overbetuws wethouder Jan van Baal.

 

Eisen ontsluiting

Overbetuwe stelt onder meer de voorwaarde dat het CUP alleen tussen het smalle, langgerekte gebied tussen de Betuweroute en de A15 mag komen; en ontsloten wordt via de op- en afritten Elst/ Oosterhout aan de A15.

 

‘Drammerig’

De Nijmeegse wethouder Jan van der Meer (GroenLinks) en de Stadsregio Arnhem-Nijmegen zeggen in diezelfde Gelderlander niet bepaald te spreken te zijn over de kans dat er alsnog een overslagstation voor containers in Valburg komt. De Nijmeegse wethouder Jan van der Meer en voorzitter Jaap Modder van de Stadsregio ergeren zich vooral aan de Provincie die volgens hen ‘drammerig’ telkens weer het container uitwisselingspunt (CUP) ter sprake brengt.

 

Uitgestelde MTC-variant

Het was de gemeente Nijmegen die in 2002 de stekker uit het toen veelbesproken Multimodaal Transport Centrum (MTC) bij Valburg trok. Dat was een plan voor uitwisseling van containers via spoor, weg én waterweg. Het CUP is een uitgeklede variant van dat plan.

 

Vraagtekens

"Het is het stokpaardje van de provincie Gelderland", zegt Jaap Modder. „Wij zijn niet per se tegen, maar ik wil eerst cijfers zien." De Stadsregio wil weten of een CUP bij Valburg daadwerkelijk bijdraagt aan het weghalen van vrachtautokilometers van de weg. "Waar ik een beetje bang voor ben, is dat er elders in Nederland minder vrachtauto’s  gaan rijden maar dat er dan door dat CUP allerlei vrachtauto’s, die anders nooit in deze regio zouden komen, nu ineens wel hier gaan rijden."

 

Wie betaalt?

Jan van Meer denkt er hetzelfde over. „Ik hoor steeds dat het bedrijfsleven het belangrijk vindt. Maar mijn vraag is: is het bedrijfsleven bereid ervoor te betalen of wordt het zoals gewoonlijk op het bordje van de overheid gelegd?"

Reageer op dit artikel