nieuws

Portbase NLI krijgt 2,3 miljoen euro subsidie

Distributie

Portbase NLI krijgt 2,3 miljoen euro subsidie
Portbase

Het Ministerie van Economische Zaken beloont Portbase met een subsidie van 2,3 miljoen euro voor de durf en innovatie in het project Nationaal Logistiek Informatienetwerk (NLI).

Met dit netwerk krijgt Nederland een krachtig middel in handen om Europees koploper te worden in de logistieke dienstverlening. Op 1 januari 2011 begint Portbase met de uitvoering van het plan. In 2014 zou het NLI volledig operationeel moeten zijn.

 

Optimale afstemming

"Met het door ons ontworpen NLI wordt het mogelijk om op een eenvoudige manier platformen, systemen en bedrijfsapplicaties met elkaar te verbinden en informatie te delen. Hierdoor kunnen fysieke en commerciële processen en ladingstromen binnen de hele logistieke keten – van haven tot achterland – optimaal op elkaar worden afgestemd", verklaart Iwan van der Wolf, Managing Director (CEO) bij Portbase (foto, rechts; naast achtereenvolgens Dertje Meijer commercieel directeur Haven Amsterdam, Andre Toet COO Haven Rotterdam en Erik Verhagen adjunct directeur Portbase).

 

Data-uitwisseling

"Via NLI kunnen we nog beter en sneller aan de wensen van onze klanten voldoen. Bovendien kunnen we met het nieuwe systeem ook op klantniveau producten ontwikkelen, waardoor men flexibeler en efficiënter data kan uitwisselen. Zo kunnen onze klanten ook besparen op hun administratieve kosten. Daarnaast creëren we door het vernieuwen van de it-infrastructuur meer transparantie", aldus Van der Wolf. "Een en ander sluit naadloos aan op ons al bestaande Port Community System. Sterker nog, het Port Community System wordt hier volledig in geïntegreerd."

 

Economisch belang

De bijdrage van Economische Zaken valt onder het subsidieprogramma Pieken in de Delta. Bedrijven, kennisinstellingen en overheden die een idee hebben voor een onderscheidend en vernieuwend project konden hiervoor een subsidieaanvraag indienen. Het programma ondersteunt sinds 2006 projecten die voor Nederland van groot economisch belang zijn. Van der Wolf: "Mooi dat onze innovatiedrang en ambities op deze manier worden beloond. Met de subsidie kan overigens niet het hele project gefinancierd worden. Het restant is afkomstig van onze aandeelhouders."

 

Partners

Portbase zal het NLI gaan realiseren met haar projectpartners RSM/Erasmus, TU Eindhoven, Havenbedrijf Rotterdam, Haven Amsterdam en Jan de Rijk Logistics. Daarnaast wordt er samenwerking gezocht met meerdere marktpartijen. Het initiatief wordt verder ondersteund door de bedrijven Broekman Group, Silver Star Agencies B.V., Maersk Line en Hapag-Lloyd en de ondernemersorganisaties Deltalinqs, VRC, EVO en Transport en Logistiek Nederland.

Reageer op dit artikel