nieuws

Vernieuwde boordcomputers maken Vos zuiniger én sneller

Distributie

Vernieuwde boordcomputers maken Vos zuiniger én sneller
Vos Transport implementeert Transics TX-ECO

Transportbedrijf Vos heeft zijn vrachtwagens van een extra kastje voorzien, naast de bestaande boordcomputer, waarmee het rijgedrag van chauffeurs wordt geanalyseerd. Tijdens een test ging hiermee het brandstofverbruik met tien procent omlaag, maar wat ook bleek: de rittijden waren korter.

"We werken al enkele jaren met de boordcomputers en het planningssysteem van Transics", vertelt Roy van Verseveld. "De communicatie tussen planner en chauffeur verloopt via dit systeem en ook hebben we hiermee grip op bijvoorbeeld rij- en rusttijden en kunnen we zien waar een vrachtwagen zich bevindt."

 

150 vrachtwagens

Transportbedrijf Vos Transport in Deventer – niet te verwarren met Vos Logistics in Oss – is één van de koplopers in het het be lean be green-project. In dat kader besloot het bedrijf ook om zijn Transics-systeem te upgraden met een Eco-module. Iedere vrachtauto krijgt daarbij een kastje waarmee het rijgedrag, brandstofverbruik en CO2-uitstoot van een vrachtauto wordt gemeten. Sinds deze week zijn alle 150 vrachtwagens van Vos voorzien van dit zogenaamde Transics TX-ECO-systeem.

 

Chauffeur eerder klaar

"We hebben wat testjes gedaan en daarbij kwamen gelijk een aantal grote voordelen naar voren. Bij identieke ritten bleek het brandstofverbruik soms wel tien procent lager te liggen. En vaak was de chauffeur ook nog eens eerder klaar. Chauffeurs denken dat ze met snel optrekken en remmen ook sneller op een bestemming zijn, maar dat blijkt dus niet zo te zijn."

 

Mede door de resultaten tijdens de test zijn ook de chauffeurs enthousiast geworden, vertelt Verseveld. "We hebben laatst een informatiedag over het nieuwe systeem en daar bleek dat het positief wordt opgepakt."

Reageer op dit artikel