nieuws

Delft start proef met vrachtfiets

Distributie

Delft start proef met vrachtfiets
In Delft is deze week een pilot gestart met een vrachtfiets die ontworpen is door twee studenten van de TU Delft

In de binnenstad van Delft is deze week een begin gemaakt met een proefproject waarbij een vrachtfiets wordt ingezet voor de levering van pakketjes voor ruim 150 adressen. De ‘Vrachtfiets’ is volgens de ontwikkelaars van het voertuig, twee studenten van de TU Delft, een moderne variant op de bakfiets.

De schone fiets moet het aantal busjes in de stad doen afnemen. Ook wordt bekeken of fietsen inderdaad sneller en vooral niet duurder zijn voor de distributie van pakketten.

 

Twee vervoersmiddelen

Het stadsdistributie-project is een initiatief van de gemeente Delft met de fietskoeriersdienst FietsXpress uit Den Haag, die ook pakketjes voor TNT bezorgt. In het project zitten twee vervoersmiddelen, een aardgas bestelauto en de Vrachtfiets. De bestelauto vervoert de pakketten van het TNT distributiecentrum naar Delft. Daar aangekomen worden de pakketten overgeladen op de Vrachtfiets. Hoe dit zo snel mogelijk gedaan kan worden zal uit de bevindingen tijdens de pilot moeten blijken.

 

Duurzame oplossing

De twee TU Delft studenten onthulden begin dit jaar het prototype van hun Vrachtfiets, die ook te zien was tijdens het afgelopen Lowlands Festival in Biddinghuizen. Het voertuig wordt aangedreven door twee personen die voor de laadbak zitten. "Hierdoor is er meer kracht beschikbaar en is de Vrachtfiets de allerleukste, duurzaamste en meest praktische oplossing voor het vervoeren van goederen op korte afstand", zegt Onno Sminia, een van de ontwerpers van het voertuig.

 

Verschillende varianten

"De gedemonstreerde fiets is het eerste werkende prototype", vertelt mede-ontwerper Louis Pierre Geerinckx. "Het is de bedoeling dat we later verschillende varianten op de laadbak maken. Er zijn volgens ons vele interessante toepassingen voor de Vrachtfiets zoals goederendistributie en het vervoer van mensen." Geerinckx en Sminia  studeren over een paar maanden ook af op hun Vrachtfiets.

 

Reageer op dit artikel