nieuws

Tientallen miljoenen euro schade bij luchtvracht

Distributie

Tientallen miljoenen euro schade bij luchtvracht

De opschorting van het luchtverkeer zadelt bedrijven die afhankelijk zijn van luchtvracht op met een gezamenlijke schadepost van tientallen miljoenen euro’s per dag. Dat zei luchtvrachtspecialist Joost van Doesburg van de branchevereniging van vervoerders EVO.

Van Doesburg: "Het duurt nu al zolang, de schade is waarschijnlijk al groter dan honderd miljoen euro."

Naast importeurs en exporteurs van bederfelijke goederen als groente, fruit en bloemen worden bedrijven die met hoogwaardige gespecialiseerde technologie werken hard geraakt.

    

Dure voorraad 

"Voor die bedrijven is het heel duur om grote voorraden aan te houden", aldus Van Doesburg. "Ze zijn daarom afhankelijk van luchtvaart om hun grondstoffen en halfproducten op tijd binnen te krijgen. Dat loopt nu spaak."
   

Geen lege schappen

Lege schappen in de supermarkten hoeven we nog niet te verwachten. "Er blijft voldoende groente en fruit over. Maar exotische producten, zoals de peultjes en sperziebonen uit Egypte en mango’s, kunnen uit de schappen verdwijnen. Het raakt de eerste levensbehoefte niet, maar voor de bedrijven die afhankelijk zijn van de import is het wel een probleem."
   

Nog veertien dagen ophoping

Volgens Van Doesburg zit de aswolk de luchtvracht nog lange tijd dwars. "Het duurt nog heel lang voordat alle goederen die zich nu hebben opgehoopt in een vliegtuig zitten. Stel dat er vanavond weer kan worden gevlogen, dan hebben we die achterstand in de komende veertien dagen nog niet weggewerkt."

  

Bron: ANP

Reageer op dit artikel