nieuws

Certificaat voor logistieke bedrijven met lage CO2-uitstoot

Distributie

Certificaat voor logistieke bedrijven met lage CO2-uitstoot
Certificaat voor logistieke bedrijven met lage CO2-uitstoot

Er komt een wereldwijde standaard om de CO2-uitstoot van logistieke bedrijven te meten. Tegelijkertijd wordt er een certificaat ingevoerd voor ‘groene’ bedrijven. Bedoeling is dat duurzaamheid hierdoor een vast onderdeel wordt van de bedrijfsvoering.

Dit project is een initiatief van Europhia Consulting en CQM, samen met adviesbureaus en andere organisaties, zoals de VELA (Vereniging van Logistieke Adviseurs).  Via een vier stappenprogramma, het zogenoemde scgreen (‘supply chain groen’), wordt de bestaande situatie bij logistieke bedrijven op het gebied van CO2-uitstoot in kaart gebracht, evenals de mogelijkheden om de uitstoot te beperken.

 

Handvat

Deze 4 stappen zijn achtereenvolgens: scan, meet, implementeer en certificeer. Ze vormen een handvat voor een gestructureerde aanpak van de CO2-emissie. Het initiatief moeten uiteindelijk resulteren in een scgreen-certificaat voor bedrijven die het volledige programma doorlopen en hun CO2-emissies reduceren. Bedoeling is dat duurzaamheid een vast onderdeel wordt van de bedrijfsvoering en draagvlak creëert om de reductie van de CO2-uitstoot daadwerkelijk te realiseren.

 

Instrument

Momenteel worden er bij een aantal VELA-leden pilotprojecten uitgevoerd om de gestandaardiseerde CO2-calculator verder te ontwikkelen. Het instrument krijgt diverse simulatiemogelijkheden om de reductie van emissies, en de daaraan gerelateerde kosten, meetbaar te maken. Deze calculator komt op 1 mei op de internationale logistieke markt.

 

Reageer op dit artikel