blog

De file, dat ben je zelf

Distributie

In juni is er een boek met bovenstaande titel uitgekomen, handelend over de beschikbare wetenschappelijke kennis over verkeer en vervoer. Belangrijkste conclusie in het boek is dat het fileprobleem alleen structureel opgelost kan worden als we bereid zijn om onze manier van rijden drastisch aan te passen. Hoe bereid zijn we eigenlijk?

De file, dat ben je zelf
File ben jezelf

Gelijk dacht ik hoe een dergelijk statement ervaren wordt door de transportsector. Het ene bedrijf klaagt omdat ze door landelijke distributie met de bekende stedelijke beperkingen overal in de file staan. Een andere reageert: "Files, daar doen wij niet aan, wij rijden buiten de filetijden om". Ook Albert Heijn meldde pasgeleden dat door allerlei initiatieven (zoals dagranddistributie) de hoeveelheid ‘geplande filetijd’ omlaag gegaan was van 8 procent naar 7 procent. Uiteraard is 7 procent nog substantieel (wat zij dus zichzelf gepland in rekening brengen), maar blijkbaar is dit de beste oplossing in de gehele huidige supply chain van AH.

        

Initiatieven
Door een groter bewustzijn rondom files en bereikbaarheid zie je nieuwe initiatieven ontstaan, zoals het bundelen, maar ook het gebruik maken van de nacht. Hier liggen (vooral vergeleken met het buitenland) nog vele beleveringsmogelijkheden. Daarnaast zijn er ideeën om bij landelijke distributie overdag vanuit een enkel DC meer ’s nachts te pendelen tussen hubs, en vervolgens ’s ochtends slim uit te leveren, door snelle cross-docking of het wisselen of omkoppelen van (LZV) trailers. Concepten zoals van TransMission, TNT Express en diverse anderen, werken schijnbaar aanstekelijk."

          

Analyse beste concept
Het aardige is dat kaartleveranciers (zoals Navteq) tegenwoordig de verwachte snelheidsprofielen gedurende de dag mee kunnen leveren met de wegsegmenten in de kaart. Bij de toepassingen ervan, zoals het plannen van de ritten kun je dan berekenen wat de geplande filetijd gaat zijn van een concept. In de uitvoering met de real-time informatie (met behulp van GPS en andere technieken) heb je vervolgens de werkelijke aankomst-, vertrek- en reistijden. En met al deze informatie volgt uiteraard de analyse van het beste concept, en of de file opweegt tegenover andere alternatieven.

     
De file, dat ben je dus blijkbaar zelf! Bent u bereid om uw manier van rijden aan te passen? Denk daar maar eens over na als u weer eens stilstaat!

 

Lees hier meer over het boek De file, dat ben jezelf

Reageer op dit artikel