blog

Logistiek op het strand

Distributie

Als trotse bezitters van een strandhuisje (‘kotje’) op het Walcherense strand, moeten wij ieder jaar plannen, wanneer dat huisje kan of mag worden opgebouwd en wanneer het weer moet worden afgebroken/afgevoerd. Rijkswaterstaat heeft namelijk besloten – met volledig begrip van iedereen -, dat het strand gedurende herfst en winter geen bebouwing mag hebben (met uitzondering van de ‘consumptietenten’), teneinde de natuurlijke aanwas van de duinen te bevorderen

Logistiek op het strand

 

Artikel oorspronkelijk gepubliceerd in Logistiek op 15 oktober 2010.

 

Er bestaan twee soorten strandhuisjes, namelijk slaaphuisjes en daghuisjes. Slaaphuisjes zijn gebouwd op een ijzeren slede, die net als een container op een vrachtwagen kan worden

geplaatst. Daghuisjes zijn bouwpakketten, bestaande uit minimaal 6 delen plus een onderstel. Wij bezitten een daghuisje.

Rijkswaterstaat heeft één Zeeuwse vervoerder het alleenrecht verschaft om alle huisjes te vervoeren. Zowel in voor- als naseizoen is daar een kleine twee maanden voor beschikbaar. Enige tijd voor aanvang/afloop van het seizoen staat de planning open en kan de huisjesbezitter een time-slot reserveren. Maar de keuze is beperkt. Het vervoer geschiedt op de bekende platte container. Maar die plaat is veel groter dan ons Lego-bouwpakket. Dus wij compliceren de planning door er een buurhuisje bij te betrekken. Uiteraard is het een sport om als familie jaarlijks met eigen mensen deze klus te klaren en daar na afloop smakelijk op te drinken/eten. Echter de agenda’s zijn niet van elastiek!

Kortom: logistiek maken we er een leuk combinatorisch probleem van: twee huisjes, vier personen en een monopolistische vervoerder. U begrijpt dat onze opportuniteitskosten geen enkele rol spelen. De vervoerder bepaalt! Zouden ze dat in de ‘echte‘ logistiek eigenlijk ook niet graag willen!?

 

Overigens hoort u ons niet klagen. Wij zijn zeer content met ons plaatsje aan de Zeeuwse Rivièra en laten graag alle principes van klantgestuurde logistiek even varen. Moraal: probeer in uw vrije tijd afstand te nemen van het efficiency-denken uit de dagelijkse logistieke praktijk en laat de lokale gebruiken overheersen!

Reageer op dit artikel