blog

Het nieuwe plannen

Distributie

Met in totaal acht schoolvrienden spreek ik jaarlijks een gezellig avondje af, wat gegeven ieders krappe agenda geen sinecure is. Vroeger belden we wat af voor iets gepland was, vervolgens mailden we wat af, maar nu doen we het simpel via het internet.

Het nieuwe plannen
Het nieuwe plannen; blogpost van Goos Kant

Ik heb het over datumprikker.nl.

 

Advanced planning systemen

Dit is maar een voorbeeldje hoe werk- en planningsprocessen tegenwoordig lopen. Waar mijn laptop of iphone is, daar is mijn werkplek. Of het nu bij klanten, thuis of in de Thalys is. Op dezelfde wijze verandert het ouderwetse plannen van nostalgische methoden via vele Excel spreadsheets nu naar advanced planning systemen. Een van de grootste ontwikkelingen hierbij is de integratie van capaciteitsplanning en operationele executie-planning: op basis van realtime informatie en integratie focust de planner zich alleen nog maar op de uitzonderingen op het automatisch plannen.

 

Wat valt mij op bij dit ‘nieuwe plannen’: al het papier uit het gebouw, bijna geen telefoontjes meer nodig, en stroomlijning van data en KPI’s. Maar vooral de mens gaat op een hoger niveau werken. Uiteraard de planner, die op basis van visualisatie en data de juiste beslissing neemt, maar ook het management en de chauffeur of medewerker, die snapt dat het anders gaat dan vroeger, maar wel beter.

 

Wat is er nodig voor ‘het nieuwe plannen’? Vooral durf! Durf om je planproces, die je met allerlei vuistregels en opknipregels weer beheersbaar gemaakt hebt, in een advanced plansysteem te stoppen. Laat de software de optimale oplossing bepalen, in plaats van je huidige regeltjes. Durf om te vertrouwen op de technologie, op je mensen en op je data. De vraag welke van deze drie de zwakste schakel is, staat centraal bij het VLM-congres "Het nieuwe plannen", die zij samen met Logistiek Prijs winnaar ORTEC organiseert op 25 mei. Ik ben benieuwd of u durft. Voor u het weet houdt u daarmee tijd over, om vervolgens bijvoorbeeld meer bij te praten met uw oude schoolvrienden.

Reageer op dit artikel