blog

Samenwerken met hubs is GROEN!

Distributie

We willen efficiënter transporteren, maar steeds meer opdrachtgevers willen exact op tijd A de goederen B. Dat staat dus in conflict met elkaar. Een mogelijke oplossing is de inzet van hubs.

Samenwerken met hubs is GROEN!
Samenwerken is groen! : blog door Jan Vieveen

Just In Time (JIT) zijn perfecte concepten om efficiënt te produceren, maar het stelt hoge eisen aan een volledige beschikbaarheid van de logistieke dienstverlener waardoor deze nauwelijks de tijd heeft efficiënt te combineren. Samen met de hedendaagse fileproblematiek waarbij grote delen van Nederland enkele uren per dag feitelijk onbereikbaar worden levert dit indirect hoge kosten op.

 

Het kan ook anders. Recent won Van der Wal Transport in Utrecht de Green Award, samen met hun opdrachtgever Rockwool. Henk van der Wal betoogt zelfs dat de tarieven met 10 procent kunnen dalen mits de logistiek dienstverlener, de opdrachtgever en afnemer samenwerken.

 

Nieuwe manier van werken

De verbetering bij Van der Wal is mogelijk gemaakt door een nieuwe (maar eigenlijk heel oude) manier van werken. Hierbij worden de goederen van de productielocatie naar hubs gebracht. Dit gebeurt met een wisseldienst waardoor de auto’s bijna 20 uur per dag benut worden, met name tijdens de rustige tijden. Vanuit de hubs worden vervolgens de regionale beleveringen gedaan. Hiermee wordt alsnog een goede servicegraad gekoppeld aan lage kosten.

 

Is hub ook oplossing in retail?

Een vergelijkbare ontwikkeling heeft zich in de afgelopen twintig jaar in de retail gemanifesteerd. De eerste Kwantumwinkels hadden dertig procent van hun bedrijfsoppervlakte voor opslag gereserveerd: men kon de winkel vullen uit de eigen extra voorraad.

 

Inmiddels is de opslag bijna weg (alleen nog retour emballage) en is alle oppervlakte verkoopruimte geworden. Extra aanvullen betekent hierdoor een extra rit. Of hier een hub interessant is valt te bezien. Mogelijk voor snel lopende aanbiedingen, de gangbare goederen verkopen meestal geleidelijk.

 

Duurzaamheid is dus vooral: samenwerken. Eerst uitzoeken wat voor beide partijen efficiënt is en daar de processen op afstemmen. En dat soms met behulp van een kleine tussenopslag of een hub. Oude wijn in nieuwe (groene!) zakken?

Reageer op dit artikel