blog

Strijd tussen diesel en voedsel

Distributie

Duurzaamheid staat hoog in het vaandel, zeker na de oproep van Al Gore. Dit stimuleert de vraag naar duurzame grondstoffen. Gecombineerd met een sterk gestegen olieprijs wordt het voor landbouwers steeds interessanter gewassen te laten groeien, bestemd voor biodiesel in plaats van voor voedsel.

 

Grondstofprijzen stijgen dan ook explosief. Of dit de duurzaamheid in algemene zin bevordert, is maar de vraag; het heeft zeker consequenties voor supply chain management.

 

Vorige maand was ik op een internationale conferentie waar men presenteerde dat in de laatste vijf jaar de geproduceerde hoeveelheid biodiesel in Europa gemiddeld met meer dan 40 procent per jaar is gegroeid; de hoeveelheid ethanol (vooral in de Verenigde Staten en Brazilië) steeg gemiddeld met zo’n 20 procent per jaar! Aangezien steeds grotere hoeveelheden gewassen ingezet worden voor brandstof, de vraag naar grondstoffen vanuit China en India sterk stijgt, er slechtere oogsten zijn door klimaatverandering en de kosten voor verpakking en transport zijn toegenomen, vermindert de wereldwijde beschikbaarheid van grondstoffen voor voedsel sterk. De prijzen stijgen dan ook explosief; zo is bijvoorbeeld de prijs van mout vorig jaar verdubbeld! Logistiek gezien heeft deze ontwikkeling grote gevolgen. De laatste maanden wordt er al gehamsterd op de internationale markt om tekorten in de magazijnen te voorkomen en nog te profiteren van de lagere prijzen. Dit leidt tot het bekende opslingereffect aangezien er vervolgens enige tijd geen bestelling meer behoeft te worden geplaatst. De kosten stijgen daarmee verder en vaak zijn noodmaatregelen nodig om toch de juiste grondstoffen nog op tijd binnen te krijgen. Of dat op een duurzame wijze plaats vindt, valt te betwijfelen. Ketensamenwerking kan een uitkomst bieden. Producten die momenteel als bulkproduct behandeld worden, moeten misschien in de toekomst als strategisch beschouwd worden. Het zou goed kunnen dat uw anonieme bulkleverancier uw partner van de toekomst wordt!

Reageer op dit artikel