blog

DP World winnaar in terminalstrijd Rotterdam

Distributie

DP World winnaar in terminalstrijd Rotterdam
Klik op de afbeelding voor een vergroting

De sjeikhs uit Dubai hebben medio juli aan het langste eind getrokken in het gevecht om de tweede containerterminal op Maasvlakte 2 in Rotterdam. Zij mogen van het Havenbedrijf Rotterdam in 2013 de Rotterdam World Gateway terminal openen, met een capaciteit van 4 miljoen TEU.

In het gevecht om deze terminal versloeg de nummer vier van de wereld, DP World, nipt PSA, de nummer 2 van de wereld. Het ging op het laatst hard tegen hard: Nieuwsblad Transport berichtte dat de geboden huurprijs per vierkante meter omhooggeschoten was tot drie maal het huidige prijsniveau in de haven. 
De eerste containerterminal op Maasvlakte 2 is vorig jaar naar APM Terminals (nummer 3) gegaan en de derde en laatst geplande containerterminal wordt pas over zes tot acht jaar uitgegeven.
 

Het gevecht om deze mogelijkheid voor een nieuwe terminal in de Rotterdamse haven illustreert de omwenteling die de laatste vijftien jaar plaatsvond onder de containerterminals in de wereld. Anno 2007 is circa 60 procent van de totale wereldwijde containerterminal capaciteit van een kleine 400 miljoen TEU in handen van de topvijf: Hutchison Port (Hongkong), PSA (Singapore), APM (Denemarken), DP World (Verenigde Arabische Emiraten) en Cosco Pacific (China).
   

Dit is een groot contrast met de situatie in 1990: toen waren er geen spelers die buiten de eigen containerterminals belangen hadden, behalve Hutchison in China. De topvijf is dan ook erg sterk gegroeid in de afgelopen jaren, met 10 (Hutchison) tot 25 procent (PSA) in 2006-2007. De belangrijkste reden voor deze consolidatieslag is de blijvende sterke groei in de wereldwijde containeroverslag. Hierdoor is het nu interessant voor banken en overige financiers om in terminalcapaciteit te investeren.
 

De keuze van het snelgroeiende DP World voor Rotterdam geeft ook aan dat containeroverslag in Nederland voorlopig interessant blijft voor de topvijf. Rotterdam is voor zover bekend de enige haven in de wereld waar de vier grootste container terminals elk een terminal hebben in 2013: Hutchison, APM en DP World op de Maasvlakte 2 en PSA een kleine binnenvaartterminal in de Botlek (Holland Terminals, capaciteit 0,3 miljoen TEU). Een indicatie is ook dat DP World en PSA beide de nieuwe terminal op Maasvlakte 2 wilden binnenhalen, ondanks de harde eisen van het Havenbedrijf. De eerste eis is dat DP World minimaal 30 procent van de terminal capaciteit aan niet-gelieerde rederijen ter beschikking moet stellen. De tweede eis is dat DP World maar maximaal 35 procent van de landzijdige afvoer via de weg mag doen. De rest moet via spoor en binnenvaart. Nu nog gaat ca. 45 procent van de landzijdige aan- en afvoer bij ECT over de weg. Gezien de groei van de containeroverslag en de huidige capaciteitsproblemen bij spoor en binnenvaart in het achterland is een teruggang naar 35 procent nog een forse eis.

Reageer op dit artikel