blog

Nokia heeft beste supply chain

Distributie

In Amerika veroorzaakte het veel ophef: de onderneming met de beste supply chain ter wereld komt niet uit de USA. maar uit Finland!

Nokia heeft beste supply chain
Klik op de afbeelding voor een vergroting

Het Amerikaanse AMR Research publiceerde onlangs voor de derde keer een ranglijst van de 25 multinationals op de Forbes-500 ranglijst met de beste supply chain prestaties ter wereld. De eerste ranglijst werd in 2004 gepubliceerd, de tweede in 2005.

Nummer 1 is Nokia (nr. 4 in 2005). Apple staat op 2 (nieuw in de top 10). Proctor & Gamble is 3e (stond op 2).

Nokia wordt gezien als een pionier in logistieke samenwerking en gezamenlijke productontwikkeling, en staat bekend als een all-round logistieke topper.

De nummer 2 van de ranglijst is zeer verrassend Apple. Dit bedrijf heeft logistiek goed ingespeeld op de stormachtige mondiale vraag naar de I-pod, hetgeen vooral blijkt uit de omloopsnelheid van 50,8. Dit wil zeggen dat elke week de gehele voorraad de deur uit gaat en door nieuwe producten wordt vervangen.

De nummer 3, Proctor & Gamble, heeft haar top-3 positie gehandhaafd door de ook logistiek succesvolle overname van Gillette.

Onder de nummers 4 tot en met 10 vinden we diverse bekende bedrijven uit Amerika, Japan, de UK en Korea, waaronder ook de grote retailers Wal-Mart, Tesco en Best Buy.

Naast binnenkomst van Apple op nummer 2 van de ranglijst, is de grote verrassing het geheel wegvallen van Dell, de nummer 1 uit 2005, uit de top-10. Dit wegvallen wordt mede veroorzaakt door de opgekomen problemen met zowel verkopen als logistiek bij Dell. Mede hierdoor heeft Dell onlangs besloten om zijn traditionele business model te verlaten en ook via winkels computers te gaan verkopen.

Hoe komt deze top-10 van beste supply chain ondernemingen tot stand? De grafiek laat zien dat de totaalscore voor supply chain excellentie is opgebouwd uit vijf componenten:

  1. mening van een industriebreed panel (20 procent)
  2. mening van AMR-analisten (20 procent)
  3. Return On Assets (25 procent)
  4. omloopsnelheid (25 procent)
  5. winstgroei (10 procent)

Veertig procent van de score is dus gebaseerd op individuele meningen. De andere zestig procent is gebaseerd op drie meetbare indicatoren.

Opmerkelijk is dat Nokia en vooral Apple goed scoren op meetbare indicatoren, terwijl de nummers 3 tot en met 6, P&G, IBM, Toyota en Wal-Mart beter liggen bij de twee panels. De invloed van deze twee panels met industrie- en AMR-experts lijkt trouwens onevenredig groot, want als alleen naar meetbare supply chain prestaties gekeken zou worden, zou de top-10 er compleet anders uitzien. Apple zou dan op 1 staan en Nokia 2, en daarna Texas Instruments, Paccar en Publix Super Markets op de plaatsen 3 tot en met 5. Zeer opvallend is hierbij de vierde plaats van Paccar, waarvan ook truckfabrikant DAF onderdeel uitmaakt.

Paccar had in 2006 een ROA van bijna 10 procent, een zeer hoge omloopsnelheid van 18,9 en een zeer gezonde winstgroei van 17 procent. DAF Trucks draagt fors bij aan dit succes van Paccar. Zo is in drie jaar tijd (2004-2007) de productie in Eindhoven verhoogd van 130 naar 184 trucks per uur. DAF Trucks lijkt me dan ook een logische kandidaat voor de Nederlandse Logistiek Prijs 2007, die in november zal worden uitgereikt!

Reageer op dit artikel