blog

Visability in uw TMS

Distributie

Visability is het nieuwe buzz-word voor de logistiek. Het gaat niet over de nieuwe striping op uw trekkers, maar om (vrij vertaald) grip.

Grip op uw trekkers (wie rijdt waar), opleggers (waar staan ze), klanten (hoe lang moeten we wachten) en bovenal rendement (waar maak ik rendement). Vooral het rendement is een lastig punt. Rendement bestaat uit alle opbrengsten van een rondrit minus de kosten zoals loonkosten, diesel, materiaalafschrijving en overige kosten als maut, parkeren etcetera. Maar een goed betaalde lading met te veel lege kilometers of te slecht betaalde retourlading kan nog steeds leiden tot een verliesgevende rit.

 

Visability is niet het plaatsen van boordcomputers en tracking and tracing. Het is het vastleggen van de rit vooraf: welke trekker, chauffeur en oplegger, welke orders, welke tijden, waar omkoppelen. En dan achteraf de geplande tijden aanvullen met gerealiseerde gegevens. Doet u dat goed, dan heeft u een schat aan informatie om alle gewenste analyses te maken en uw grip op het proces en daarmee op het rendement te realiseren. Maar u moet wel de faciliteiten in uw TMS hebben om dit mogelijk te maken.

 

Natuurlijk kunt u dit bij iedere leverancier zo kopen. De praktijk is echter dat pas enkele hiermee voorzichtig aan het testen zijn. Overigens niet zonder succes want dit soort analyses levert inzicht waar de logistieke sector al jarenlang om verlegen zat. En wat zeker meetelt: het geeft houvast. Uw planners weten waar de goede klanten zitten, welke chauffeurs goed presteren en waar de grootste problemen op te lossen zijn. En bovenal: er is inzicht waar het rendement gerealiseerd wordt.

Reageer op dit artikel