artikel

Wat is platooning?

Distributie 12786

Wat is platooning?
Een pilotproject met truck platooning zit in de pijplijn.

Platooning rukt op in de logistieke wereld. Maar wat is platooning eigenlijk. De techniek nader uitgelegd.

Bij truck platooning zijn vrachtauto’s elektronisch aan elkaar gekoppeld waarbij de voorste truck de snelheid en route bepaalt. De andere trucks volgen automatisch zonder dat daar de hulp van de chauffeur voor nodig is.

Voordelen platooning

Truck platooning moet zorgen voor meer ruimte op de weg dus een betere doorstroming van het verkeer. Door vrachtauto’s dichter op elkaar te laten rijden zijn ook brandstof en CO2 besparingen tot 10 procent mogelijk. Dat is niet alleen goed voor het terugdringen van de uitstoot van CO2, maar het kan ook interessante besparingen opleveren voor het bedrijfsleven. Truck platooning zorgt daarnaast ook voor een veiliger wegtransport, is de overtuiging van de initiatiefnemers.

Nederland koploper platooning

Nederland investeert veel in de nieuwe techniek. In 2015 had Scania in de buurt van Zwolle de primeur. De truckfabrikant testte het systeem als eerste in de praktijk op de Nederlandse weg.

In 2017 wordt er op grote schaal in de praktijk getest. De European Automotive Telecom Alliance (EATA) wil eveneens een pilot starten voor truck platooning. Deze pilot moet eind 2017, begin 2018 plaatsvinden in de Metropoolregio Rotterdam Den Haag. Ook Duitsland heeft een grote praktijktest aangekondigd.

Reageer op dit artikel