artikel

Van der Veen gooit knuppel in hoenderhok op Ortec Plandag

Distributie

Van der Veen gooit knuppel in hoenderhok op Ortec Plandag
Ortec Plandag in de Rijtuigenloods in Amersfoort

De Ortec Plandag vorige week in Amersfoort had als thema ‘it’s all about the numbers’. Maar volgens professor Jack van der Veen, één van de sprekers, zijn er in de logistiek momenteel belangrijkere zaken dan ‘numbers’ aan de orde. “Als we ons alleen op het optimaliseren van processen richten slaan we de plank volledig mis.”

Software- en consultancybureau Ortec is gespecialiseerd in het wiskundige optimaliseren van planningsprocessen in transport, service en personeel. Wereldwijd bedient het 1.800 klanten en heeft het 750 medewerkers in dienst. In de fraaie, in industriële stijl geconserveerde Rijtuigenloods in Amersfoort hield het vorige week zijn negende Ortec Plandag waar ruim driehonderd relaties op af waren gekomen.

In zijn welkomstwoord gaf commercieel directeur Robbert de Haan een overzicht van de geschiedenis van het bedrijf en illustreerde hij op vermakelijke wijze hoe belangrijk cijfers zijn voor Ortec. Eén van de cijfers die voorbij kwam was 1981 het jaar waarin het software- en consultancybureau in Rotterdam werd opgericht. Een andere datum betrof de trouwdatum van De Haan maar die mocht iedereen direct weer direct vergeten, zei hij. Behalve hijzelf.

(Lees ook de blog van Goos Kant, partner bij Ortec: It’s all about the numbers.)

De klantomgevingen waarin Ortec opereert, zoals de logistiek, retail en olie & gas, worden gekenmerkt door een hoge datadichtheid (big data). Om chocola te kunnen maken van al die cijfers heeft het bedrijf relatief veel hoog opgeleide wiskundigen op de payroll staan. De Haan: “We hebben diverse oud-winnaars van de Wiskunde Olympiade en zelfs een oud-wereldkampioen blinddammen en een oud-wereldkampioen Rubik’s Cube-oplossen in dienst.”

Wiskunde belangrijker dan computerrekenkracht

Mede-oprichter en CFO Gerrit Timmer schetste in zijn presentatie, helemaal op het einde van de dag, de duizelingwekkende vooruitgang die de afgelopen tien jaar is geboekt op het gebied van het doorrekenen van grote, complexe optimalisatievraagstukken. “We kunnen nu in een paar seconden problemen oplossen waar computers in het verleden jaren op moesten stampen. Wat veel mensen niet weten is dat de wiskunde, dus het slimmer rekenen, hier meer aan heeft bijgedragen dan de jaarlijkse verdubbeling in computerkracht.”

Jack van der Veen

Jack van der Veen

Cijfers, analyse, planning, optimaliseren, het is allemaal leuk en aardig, maar denk niet dat je er in de logistiek de oorlog mee gaat winnen. Met die afwijkende stelling gooide Jack van der Veen, hoogleraar Supply Chain Management aan de Nyenrode Business Universiteit, tijdens zijn presentatie de knuppel behoorlijk in het hoenderhok. “Ik wil hier natuurlijk het feestje van Ortec niet gaan bederven maar als we ons in de logistiek puur zouden richten op cijfers en het optimaliseren van efficiencyproblemen slaan we de plank volledig mis.”

Optimaliseren is niet meer dan hygiënefactor

De vakgebieden logistiek en supply chain management zijn van oorsprong gericht op het zo efficiënt mogelijk organiseren van processen. Maar door de snel veranderende wereld – korte levenscycli van producten, grillige consumentengedrag, macro-economische dynamiek – moeten logistieke ketens tegenwoordig niet zozeer efficiënt maar vooral ‘resilient’ en ‘responsive’ zijn, volgens Van der Veen. “Het is van levensbelang dat je door uitgekiende Sense & Respond-mechanismen snel kunt reageren op veranderingen. Dat je daarbinnen probeert je processen te optimaliseren en dingen zo efficiënt mogelijk doet, dat is prima maar feitelijk niet meer dan een hygiënefactor. Iets dat er gewoon bij hoort.”

Waar het volgens hem echt om draait binnen supply chain management zijn zaken als leiderschap en ondernemerschap. De inzet van Lean en ketensamenwerking zijn daarbij volgens hem belangrijkere succesfactoren dan de inzet van optimalisatietools waarmee je de bottleneck in een logistiek proces optimaliseert. “De echte bottlenecks liggen namelijk op het vlak van sociale innovatie, op de mindset en het gedrag van medewerkers en op de lange termijnstrategie van de directie. Daar is veel meer winst te behalen dan in het efficiënter maken van bestaande processen. Het gaat om innovatie in plaats van optimalisatie.”

Lees ook: Van der Veen pleit voor cultuuromslag en samenwerking (10 september, 2015)

(Foto’s zijn afkomstig van Ortec)

Reageer op dit artikel