artikel

CarCube zorgt voor prettige werksfeer bij Knap Transport

Distributie

CarCube zorgt voor prettige werksfeer bij Knap Transport
Knap Transport

Na een voorzichtige flirt met boordcomputers van enkele jaren geleden, heeft Knap Transport in 2011 volledig ingezet op de voordelen van een goede telematica. In maar liefst alle honderd trekkende eenheden van het Noord-Hollandse bedrijf werden CarCubes van Trimble Transport & Logistics ingebouwd.

Na een voorzichtige flirt met boordcomputers van enkele jaren geleden, heeft Knap Transport in 2011 volledig ingezet op de voordelen van een goede telematica. In maar liefst alle honderd trekkende eenheden van het Noord-Hollandse bedrijf werden CarCubes van Trimble Transport & Logistics ingebouwd.

Projectgegevens
Bedrijfsnaam: Knap Transportgroep   Leverancier/dienstverlener: Trimble Transport & Logistics
Plaats: Wormerveer  
Branche: logistiek & transport   Bedrijfsgrootte: middelgroot: 100 – 399 werknemers
Bedrijfstype: Logistiek   Datum ingebruikname:
Productnaam:  

Vooral van de CarCube Rijstijlassistent verwacht financieel directeur Jack van Duijvenbode veel. Hij denkt dat het brandstofverbruik met procenten zal dalen.

   

De investering in een modern transport communicatiesysteem is voor Knap Transport méér dan alleen een manier om efficiënter te werken. "Wat we vooral willen bereiken is het totale plaatje; continuïteit van de onderneming en een prettige werksfeer in stand houden." De mogelijkheden die de CarCube biedt zijn legio, maar de boordcomputers maken vooral het werk van de chauffeurs en de administratie makkelijker, meent Van Duijvenbode.
  
Besparingen dankzij CarCube
Dankzij de CarCube van Trimble krijgt het transportbedrijf de beschikking over erg veel extra data. Waar er bij het bedrijf voorheen vooral ideeën waren over hoe het potentiele besparingen zou kunnen realiseren, heeft de onderneming nu de stuurmiddelen om deze besparingen echt binnen te halen. Het gaat Van Duijvenbode daarbij vooral om twee besparingen: minder brandstof verbruiken en daarnaast de efficiëntie van de onderneming verbeteren. Zachte voordelen, zoals een beter werkklimaat creëren voor chauffeurs, zijn er volgens hem ook legio.

  

"Het nieuwe rijden is natuurlijk niets nieuws, maar dankzij de CarCube boordcomputers in onze auto’s weten we nu hoe onze chauffeurs hiermee omgaan. Die ervaring is wetenschap geworden, we kunnen op basis van analyses aangeven hoe iets is te verbeteren." De rijstijlanalyses die de medewerkers dankzij de rijstijlassistent en de gedetailleerde FMS-rapporten in FleetWorks op kantoor kunnen uitvoeren, worden ook tijdens de ritten doorgegeven aan de chauffeurs, zodat deze direct de tips in de praktijk kunnen brengen.

   
Koppelen met TMS
De Trimble-oplossing zal binnenkort ook aan het transportmanagement systeem van Knap worden gekoppeld. De financieel directeur verwacht dat deze koppeling van beide oplossingen in de loop van 2012 gereed is. Vanaf dat moment is de transporteur in staat om zijn klanten via http://www.knap.nl/ te laten zien wat de status is van een zending. "We kunnen dan bovendien de aankomsttijden van vrachten koppelen aan een zending. Voor de klant is daarmee de track en trace info direct beschikbaar. Heeft de chauffeur op de CarCube aangegeven dat een vracht is gelost, dan is dat op de site direct verwerkt."
   
Positieve kosten-batenanalyse trekt Knap over de streep
Wat Knap Transport als gebruiker van de Trimble-oplossing over de streep trok, was de combinatie van de rijstijl assistent, de eenvoudige overdracht van data, de opvolging van de rijtijden, track en trace en last but not least de trucknavigatie. "We hebben er absoluut eerder aan gedacht om in boordcomputers te investeren, maar nooit lukte het om de kosten-batenanalyse positief te laten uitvallen." Tien jaar geleden schafte Knap al eens enkele boordcomputers aan, maar het bleek te moeilijk deze te koppelen met andere systemen, zodat de voordelen uitbleven. Van Duijvenbode: "De CarCube heeft een open architectuur en integreert gemakkelijk alles wat we wensen. Dat heeft ons over de streep getrokken."
   
Sneller uitlezen data zorgt voor snelle ROI
Alle honderd auto’s zijn voorzien van de Trimble boordcomputers met kaartlezers voor het uitlezen van de chauffeurspas vanuit de cabine. De allernieuwste auto’s van het bedrijf zijn ook nog eens voorzien van de laatste versie digitale tachograaf, waarbij het uitlezen van de voertuigdata via de CarCube nog een stuk sneller en eenvoudiger gaat. "We winnen met deze combinatie minstens enkele uren per auto per jaar. Daarnaast gaat door het automatisch uitlezen van de data ook de urenverwerking stukken sneller. Al met al denk ik dat we de CarCubes snel zullen hebben terugverdiend."

   

Meer over Knap

Aantal werknemers: 185

Wagenpark: ca. 100 trekkende en 85 getrokken eenheden
Activiteiten: fijnmazige distributie binnen de Benelux, internationaal transport, warehousing, crossdocking

Werkterrein: Benelux, Noord- en Zuid-Europa

Applicatie: CarCube boordcomputer
Integratie met het TMS Parsis / GMT is nagenoeg gereed. Eveneens integratie met verlonings- en ritrapportagesoftware FleetWatch van LogicWay. 

 

Reageer op dit artikel