artikel

Seminar: Rijden in de cloud

Distributie

Seminar: Rijden in de cloud
ict & logistiek cloud computing

Eén van de meest besproken trends in ICT is cloud computing. Ook voor de logistieke sector niet langer een ver-van-mijn bed show, maar een fenomeen dat volop mogelijkheden biedt. In het seminar: `Donkere wolken aan de horizon?’ laat Leopold Jonkman van branchevereniging TLN zien dat cloud computing serieus te nemen is.

"Je ziet bijvoorbeeld op de consumentenmarkt dat er concreet al van alles speelt." Een voorbeeld van zo’n toepassing op het gebied van mobiliteit is de high definition routeplanner van TomTom. Dit systeem biedt file-informatie, gegenereerd door data van een groot aantal TomToms samen te voegen. "Die geven een reëler beeld dan de reguliere filemeldingen. Je neemt een groep gebruikers als maatstaf voor wat er gebeurt. Daar kun je weer aanvullende diensten aan koppelen, zoals het voorstellen van een alternatieve route."

 

Supply Chain
Deze ontwikkeling op de consumentenmarkt breekt binnen afzienbare tijd ook door op de zakelijke markt. "Dit zijn bij uitstek toepassingen die waarde hebben voor de supply chain. Je krijgt dan een situatie waarin een auto fysiek op de weg rijdt, terwijl diezelfde auto virtueel ook ergens op internet rondrijdt. In de cloud, zodat met de informatie die dit oplevert een vertaling wordt gemaakt naar de realiteit."

 

Jonkman voorziet vergelijkbare toepassingen bij het monitoren van pallets, vrachtauto´s of schepen. Ook op het gebied van kantoorautomatisering zijn praktische cloudoplossingen denkbaar. "Abstract gezegd, zullen zaken die we in de praktijk zien, in de digitale wereld een blauwdruk krijgen. Dat leidt tot verrijking van informatie, en is een concreet voorbeeld van cloud computing in de supply chain."

 

Met name op het gebied van duurzaamheid en mobiliteit kunnen de technische ontwikkelingen sneller gaan dan menigeen denkt. Ook de overheid kijkt naar allerlei toepassingen, bijvoorbeeld rondom Rotterdam en het bereikbaar houden van gebieden als de Tweede Maasvlakte. "Technologie kan je ondersteunen en inzicht geven. Het zal geen autopech oplossen, maar geeft wel een oplossingsrichting aan. Eén van die oplossingen is cloud computing, dat volgens mij geen bedreiging is, maar een kans."

 

`Donkere wolken aan de horizon?` vindt plaats op donderdag 4 november om 15.30 uur in Theater Blauw op de beursvloer.

 

Reageer op dit artikel