artikel

Welke ontheffingen zijn er voor milieuzones?

Distributie

Welke ontheffingen zijn er voor milieuzones?
Ontheffingen voor milieuzones

Een milieuzone is bedoeld om de verblijfskwaliteit in de binnenstad te verbeteren. Utrecht, Eindhoven, Tilburg, ’s Hertogenbosch, Breda, Rotterdam, Amsterdam, Den Haag en Maastricht hebben zo’n milieuzone ingevoerd. Transportbedrijven kunnen bij de gemeente een dagontheffing aanvragen. Lees hier hoe.

Aan een ontheffing zijn kosten verbonden, gemiddeld zijn de kosten per dagontheffing 25 euro. Hier vindt u informatie over de milieuzones in deze gemeenten. In de rest van Nederland voeren Leiden, Delft, Helmond, Heerlen, Leidschendam-Voorburg, Zaanstad, Schiedam, Sittard-Geleen en Nijmegen later een milieuzone in. Anderen gemeenten zullen waarschijnlijk volgen.

Hier vindt u een lijst met alle steden die al een milieuzone hebben, straatnamen en postcodes. (U kunt geen rechten ontlenen aan deze lijst / bron: www.milieuzone.nl.)  

 

Voertuigeigenaren kunnen maximaal 12 keer per jaar per kenteken, per gemeente een dagontheffing aanvragen. Klik op de gemeentenaam hieronder om direct een dagontheffing aan te vragen:

 

 • Rotterdam
 • Tilburg
 • Utrecht
 • Breda
 • Eindhoven
 • Den Haag
 • ’s Hertogenbosch
 • Amsterdam
 •  

  Hoe kom ik aan een ontheffing voor toegang tot de milieuzone?
  In de meeste gevallen hoeft u geen ontheffing aan te vragen, u krijgt deze automatisch. Voor PPO-vrachtwagens, vrachtwagens met een ongecertificeerd roetfilter, vrachtwagens waar geen filter op kan, of waarop het niet werkt, kraanvoertuigen, voertuigen voor exceptioneel transport en voor verhuiswagens moet u wel ontheffing aanvragen. Dat kunt hier hier doen: www.milieuzones.nl/ontheffingen.

  U kunt op www.milieuzones.nl/ontheffingen onder het kopje kentekencontrole, uw kenteken intikken en nagaan of u een (landelijke) ontheffing heeft. U kunt deze dan ook zelf afdrukken. 
    
  Wat moet ik doen als ik onverwachts de milieuzone in moet, maar er eigenlijk niet in mag?
  Vraag bij de betreffende gemeente via internet een lokale dagontheffing aan, want u riskeert een boete van 150 euro wanneer u geen ontheffing heeft.
   

  Ik ben het niet eens met de beslissing die in het kader van de ontheffingsverlening voor mijn voertuig is gemaakt. Waar kan ik dit kenbaar maken?
  U kunt hierover contact opnemen met de betreffende gemeente. Staat er onjuiste informatie op de site www.milieuzones.nl/ontheffingen, dan kunt u contact zoeken met de telefonische helpdesk van SenterNovem 038 – 45 53 400
   

  Mijn onderneming kan de investering in een schoner voertuig op korte termijn niet dragen, kan ik een beroep doen op de hardheidsclausule?
  Voor de meeste milieuzones kan een ondernemer die niet genoeg heeft aan 12 dagontheffingen per kalenderjaar, een beroep doen op de gemeente voor meer tijd om alsnog aan de eisen te voldoen. Deze mogelijkheid bestaat alleen voor ondernemers die in hun bestaan worden bedreigd door de investering in een schone vrachtwagen.
    
  De gemeente (waar de ondernemer actief is) beoordeelt elk beroep (of situatie) individueel en neemt daarover een besluit. Een beroep op de hardheidsclausule gaat via een standaard vragenformulier op de gemeentelijke website. Een ondernemer moet zo’n beroep doen bij iedere gemeente waar hij actief is in de milieuzone. Meer informatie vindt u bij de locatie van de milieuzones.

   

  Bron: http://www.milieuzones.nl/

  Reageer op dit artikel