artikel

6.1 SaaS-model

Distributie

Veel softwareleveranciers verkopen hun software in de vorm van een maandabonnement in combinatie met een gestaffelde prijs per aangifte. Er is keuze tussen een zogenaamd SaaS-model (software as a service) en traditioneel client/server model waarbij updates voor de rekening van de klant kunnen komen.

 

Een SaaS model is een full service model waarbij de applicatie op internet draait en alle updates door de softwareleverancier automatisch worden doorgevoerd en zitten ingecalculeerd in de maandprijs. De Total Cost of Ownership (TCO) ligt bij SaaS software over het algemeen lager.

 

De volgende kostenposten zijn uitsluitend aan de orde bij lokaal geïnstalleerde en/of maatwerk software:

  • Het inhuren en trainen van gekwalificeerd personeel voor de installatie en het onderhoud van de lokaal geïnstalleerde en/of maatwerk applicatie.
  • Het installeren van een helpdesk om training en ondersteuning te verzekeren voor de eindgebruikers van lokaal geïnstalleerde en/of maatwerk applicatie.
  • Het bouwen en onderhouden van een netwerk en hardware infrastructuur waarop de lokaal geïnstalleerde en/of maatwerk applicatie kan draaien.
Reageer op dit artikel