artikel

4.0 AEO

Distributie

4.0 AEO
AEO

Vanaf 1 januari 2008 kunnen alle bedrijven in de Europese Unie de status van authorised economic operator (AEO) aanvragen. Bedrijven die deze status hebben die worden door de douane meer vertrouwd en minder gecontroleerd, met als gevolg tijdsbesparingen bij het goederenvervoer.

 

De verwachting is dat in de toekomst alle bedrijven die zelf hun aangiften verzorgen zich moeten laten certificeren als AEO, ofwel gebruik moeten maken van alle faciliteiten van een AEO-gecertificeerde expediteur of logistiek dienstverlener. Indien u zelf een douanemanagement-systeem wilt aanschaffen, of uw WMS-systeem hiervoor geschikt wilt maken, dan kan dit uw AEO-certificering maken of breken.

 

Een goed gekozen douanemanagement-systeem kan bijdragen aan het transparanter maken van de bedrijfsprocessen, waardoor het na implementatie makkelijker wordt om een vergunning te krijgen voor een douanedepot of een status als Authorised Economic Operator (AEO). Een kwalitatief minder goed douanemanagement-systeem en/of WMS-systeem kan uw AEO-status in gevaar brengen. Vooral aan de beveiliging van het systeem worden eisen gesteld. Zo mag het bijvoorbeeld niet mogelijk zijn dat elke logistiek medewerker kan knoeien met de stamgegevens. Het systeem moet tevens beveiligd zijn met bijvoorbeeld -firewalls of periodiek gewijzigde wachtwoorden tegen misbruik door derden. En natuurlijk dient regelmatig een backup plaats te vinden. Verder moet het systeem aangeven welke derde partijen in de keten tevens een AEO-status hebben en per artikel of partij onderscheid kunnen maken in het land van oorsprong en land van herkomst. Het systeem moet kunnen registeren of er bij aankomst goederen ontbreken en of tijdens verblijf in het magazijn goederen vermist raken, verloren gaan of vernietigd worden. Dat zijn belangrijke voorwaarden voor bedrijven die een AEO-status willen verkrijgen.

Reageer op dit artikel