artikel

Middelkoop automatiseert transportactiviteiten

Distributie

Logistiek dienstverlener D.J. Middelkoop & Zn uit Duiven groeit fors. Het bedrijf ging ook participeren in Teamtrans. Een een versnelde automatisering van de transportstromen was onontbeerlijk. Gekozen werd voor het TMS van Nachon automatisering.

Artikel oorspronkelijk gepubliceerd in Logistiek op 30 november 2007.

Logistiek directeur Ben Roordink vertelt dat het gehele beheer van de transporten bij Middelkoop tot voor kort handmatig werd uitgevoerd: “Maar dat voldeed niet meer. De groei van de transportactiviteiten maakte die werkwijze steeds lastiger. Van huis uit zijn we vooral gespecialiseerd in palletdistributie in de Benelux, maar via deelname in Teamtrans verrichten we sinds 1 november ook regionale pakketdistributie.

           

Binnen dit netwerk vindt informatie-uitwisseling met de overige partners elektronisch plaats. Een TMS was daarom sowieso noodzakelijk. Daarnaast wilden we al langere tijd de informatievoorzieningen aan onze opdrachtgevers verbeteren. Ze willen weten waar hun goederen zijn en op welk tijdstip ze worden afgeleverd. Door invoering van een TMS kunnen we ze deze gegevens leveren.”

      

Criteria

“Ik heb me via vakbladen en www.logistiek.nl verdiept in het aanbod op de markt aan TMS-en. We wilden een pakket waarmee eenvoudig diverse soorten koppelingen gemaakt kunnen worden met de systemen van onze opdrachtgevers. Daarnaast wensten we een standaardpakket dat breed multifunctioneel opgezet is in plaats van het toepassen van maatwerk. Dan hoeft het TMS niet bij iedere verandering aangepast te worden aan een specifieke situatie.

          

Tot slot was de gebruiksvriendelijkheid een heel belangrijk criterium bij de keuze. Het pakket moest simpel en eenvoudig voor iedereen te bedienen zijn. Ik heb vijf leveranciers van systemen uitgenodigd om te komen praten en een demo mee te nemen. Al snel werd duidelijk dat Nachon het beste aan onze criteria voldeed. Daarom zijn we met dit automatiseringsbedrijf in zee gegaan.”
         

Implementatie

“Het gehele implementatieproces is binnen drie maanden afgerond, een hele korte periode. Ik ben erg tevreden over de samenwerking met de automatiseerder. Ze hebben het professioneel aangepakt en zich keurig aan de opgestelde planning gehouden. Ook voor onze eigen medewerkers niets dan lof. Ze waren en zijn erg gemotiveerd om er een succes van te maken en dan moet zo’n project wel slagen.

         

Knelpunten bij de implementatie zijn er eigenlijk niet geweest. Ja, soms was het wel eens moeilijk medewerkers vrij te maken om ze de noodzakelijke trainingen over het nieuwe systeem te laten volgen. Want iedereen heeft het erg druk en de klant gaat natuurlijk voor. Maar uiteindelijk is het toch gelukt om alle betrokkenen voldoende ervaring te laten opdoen met de nieuwe werkwijze en het nieuwe systeem.”

          

“Sinds 1 november zijn de twaalf auto’s, die in de pakketdistributie rijden, overgestapt op het TMS. Planning is dat de andere dertig voertuigen, die pallets distribueren, nog voor het einde van dit jaar volgen; daar worden nu de boordcomputers ingebouwd. De rittenplanning zelf wordt nu nog handmatig uitgevoerd. Eind dit jaar implementeren we daarvoor Intertour van PTV Nederland. Als alles volledig is geïmplementeerd, zijn allerlei processen geautomatiseerd en kennen we voortaan precies de status van al onze distributiezendingen. Kortom: volop mogelijkheden en een veel efficiëntere werkwijze.”

           

Kader bij artikel:

Bedrijf: D.J. Middelkoop is een logistiek dienstverlener met hoofdactiviteiten pallet- en pakketdistributie, warehousing en orderpicking

Software: Transport Management Systeem

Leverancier: Nachon automatisering, Zeewolde

Live: Pakketdistributie: 1 november, Palletdistributie: half december

Projectcoördinator: Logistiek directeur Ben Roordink

 

Reageer op dit artikel