artikel

Maak een spiegelafstelplaats in zeven stappen

Distributie

Maak een spiegelafstelplaats in zeven stappen
Met dit bord wordt een afstelplaats aangegeven

Elke beroepschauffeur is zelf (dus niet de werkgever!) verantwoordelijk voor het juist afstellen van de spiegels. De spiegels juist afstellen kan op een spiegelafstelplaats. Her en der verrijzen deze in het land maar ieder bedrijf kan er ook zelf eentje maken. Hier leest u hoe!

 

De spiegelafstelplaats is een hulpmiddel dat bestaat uit getekende vakken op bijvoorbeeld een parkeerplaats die de verplichte zichthoeken van de spiegels laten zien. Op deze spiegelafstelplaats stelt de chauffeur de spiegels aan de rechterzijde van de vrachtwagen juist af zodat ongevallen voorkomen kunnen worden.

De minister van Verkeer en Waterstaat heeft op 25 januari 2007 (bij het ingaan de verplichting van de vooruitkijkspiegel voor nieuwe vrachtauto’s) de eerste spiegelafstelplaats geopend die voldoet aan de nieuwe EU-eisen.

 

Zelf verantwoordelijk

De spiegelafstelling is individueel bepaald, afhankelijk van de lengte en zithouding en mede gebaseerd op de ervaring van de chauffeur. Een goede afstelling van de spiegels rijdt prettiger en kan letterlijk levens redden. Voor de duidelijkheid: niet de werkgever is verantwoordelijk voor goed afgestelde spiegels, maar de chauffeur zelf, net zoals in een personenauto.

 

Stappenplan voor de aanleg van een spiegelafstelplaats (SAP):

 

 • Zoek een locatie waar u de spiegelafstelplaats aan wilt leggen. Houdt daarbij rekening met het volgende:
  a) Vind uit wie de beheerder is van deze locatie (bijvoorbeeld  RWS, provincie, gemeente of een bedrijf).
  b) Bekijk of u toestemming nodig heeft om de spiegelafstelplaats op deze locatie aan te leggen.
  c) Meet of het terrein groot genoeg is. Nodig is een terrein van 25 meter lang en 17 meter breed (exclusief toe en afritten).
  d) Leg de SAP zo aan dat direct, zonder te manoeuvreren/achteruit te rijden, weggereden kan worden. Leg de SAP dus aan zodat de lengterichting naar de uitgang wijst. 

 

 • Leg de spiegelafstelplaats aan (of laat deze aanleggen door een aannemer). Hiervoor heeft u nodig: een tekening van de SAP, een handleiding voor de aanleg, meetlint en verf.

 

 • Zorg voor goede verlichting zodat belijning duidelijk zichtbaar is.

 

 • Zet de handleiding van de chauffeurs in SAP. 

 

 • Zet eventueel een informatie bord bij de toerit.

 

 • Houd rekening met eventueel (jaarlijks) onderhoud.

 

 • Geef aan VenW door dat u dit gedaan heeft, zodat wij een complete kaart van Nederland kunnen maken met alle spiegelafstelplaatsen. Stuur hiervoor een e-mail naar robbert.verweij@minvenw.nl       

 

 

Extra info:

 

 Spiegelafstelplaats handleiding tcm

 

 Spiegelafstelplaats tekening tcm

Bron: ministerie van verkeer en waterstaat

Reageer op dit artikel