artikel

Laurus kan met nieuw dc-netwerk vooruit

Distributie

Door de verkoop van Edah, Konmar en 49 Super de Boer vestigingen heeft supermarktconcern Laurus flink heeft moeten snoeien in zijn dc’s.

Artikel oorspronkelijk gepubliceerd in Logistiek op 17 augustus 2007.

Door de verkoop van Edah, Konmar en 49 Super de Boer vestigingen heeft supermarktconcern Laurus flink heeft moeten snoeien in zijn dc’s.

Van de negen zijn er vier over. Laurus-directeur logistiek Ben de Vries, die de afslank–operatie leidde, legt uit waarom de enig over–gebleven winkelformule Super de Boer verder gaat met vier dc’s.

          

Wanneer zijn jullie begonnen met de –verkoop van de dc’s?

“Vorig jaar januari, nadat be–kend werd dat Laurus een aantal formules ging afstoten en alleen verder zou gaan met Super de Boer. De besluitvorming over welke dc’s we zouden afstoten, duurde twee tot drie maanden. Daarna zijn we met het afstoten van de overbodige panden begonnen. We hebben nu dc’s in Beilen, Den Bosch, Veenendaal (slow movers) en Drachten (diepvries).”

     

Waarom zijn deze –vestigingen behouden gebleven?

“We hebben vooral gekeken waar de overgebleven Super de Boer-vestigingen, 310 in totaal, in Nederland staan. Dat blijkt voornamelijk in noord, oost en zuid Nederland te zijn. Zaken die we verder hebben meegenomen in de definitieve keuze van ons distributienetwerk zijn: volume, omzet, assortiment, groei op termijn, transporten en de effecten van het nieuwe netwerk op het inkoopprogramma. Deze overwegingen lagen ten grondslag aan het huidige netwerk, waarbij een centrale rol is weggelegd voor onze grote regionale dc’s in Den Bosch en Beilen. Als je het heel zuiver bekijkt, hebben we nu eigenlijk nog maar drie dc’s over, want Drachten is alleen voor diepvriesproducten. Dat is toch een heel andere productenstroom.”

         

Het dc in Waddinxveen is hagelnieuw, waarom dan toch afgestoten?

“Door de verkoop van Konmar was de verwachting dat het volume in West-Nederland sterk zou afnemen. Bovendien, als we Waddinxveen en Den Bosch hadden openhouden, zou er een overcapaciteit aan koel dc’s ontstaan. Op basis van de eerder genoemde criteria is besloten Waddinxveen af te stoten en met Den Bosch verder te gaan.

       

Wat is de kracht van het nieuwe dc-netwerk?

“Het belangrijkste is dat de spreiding van de dc’s goed is. We besparen in transportkosten, er is voldoende capaciteit voor groei, door centralisatie minder administratieve kosten. Met een verregaande automatisering kunnen we het netwerk in de toekomst nog beter laten functioneren. Bijkomend voordeel is ook dat we één lokatie hebben voor de slow movers. We hebben dus nu een uitstekend dc-netwerk, dat werkzaam is voor één formule: Super de Boer. Ook dit genereert lagere kosten dan in het verleden, waarbij bevoorrading voor drie formules plaatsvond met per formule specifieke wensen.”

Reageer op dit artikel