Polen willen vast contract bij Albert Heijn

Twintig contracten in zeven jaar tijd. De Poolse orderpicker Pawel Stasiak stond gisteren paginagroot in de Volkskrant met zijn verhaal als uitzendkracht in het AH distributiecentrum in Geldermalsen. Het laatste jaarcontract is niet verlengd. Nu staat hij op straat, maar wil samen met 22 andere Polen via de rechter alsnog een vaste baan afdwingen.

Dat lijkt een kansloze missie. AH houdt zich aan de wet en zegt meer te doen dan in de CAO is vastgelegd. Bijvoorbeeld met extra taalles en een opleiding tot vorkheftruckchauffeur, die Stasiak dit jaar nog heeft afgerond. Bovendien kiest de supermarktorganisatie er voor om de vaste kosten zo laag mogelijk houden, vooral met het oog op de aangekondige vergaande automatisering in de regionale dc's. De advocaat van de teleurgestelde Polen ziet het anders. "Wie zo veel contracten heeft gehad als mijn cliënten, hoort een vaste baan te krijgen. Voor dit grootschalig misbruik is de wet niet bedoeld."

Vanaf volgend jaar hebben mensen met een flexibel contract eerder recht op een vast contract op basis van een nieuwe wet. Nu al lijkt het er op dat bedrijven liever kiezen voor het aannemen en opleiden van nieuw personeel, dan te investeren in huidige medewerkers. De logistiek gaat daarin voorop. Is dat begrijpelijk en gewenst? Of doet dit het imago van de sector geen goed?