‘Logistiek is een prachtig vak – jammer dat het beoefend wordt door logistiekelingen

Dit is de uitspraak die Ir. Dolf Hertzberger doet op LinkedIn. Hij is lector Strategy, Management & Marketing aan de Universiteit van Amsterdam. 'Juist de toegepaste integrale (=bedrijfskundige) benadering van logistiek, waarbij duurzame, praktische en vooral op lange én korte termijn winstgevende oplossingen bedacht én geïmplementeerd moeten worden, waarbij de human factor zo goed mogelijk ingezet wordt, zou centraal moeten staan. En dat is helaas te vaak, te weinig het geval', stelt Herztberger.

Er zijn al diverse discussies die over dit onderwerp gaan. Heb je een mening hierover laat hem dan vooral hieronder achter als reactie. Maar waar ik nu zo benieuwd naar ben is de achtergrond van de 'gemiddelde' logistiek manager. Zijn het echt de logistiek geschoolden die de posities van logistiek managers innemen of hebben ze juist heel verschillende achtergronden/opleidingen en vooral ook een brede kijk op zaken. Wellicht door een afwijkend carrierepad, een bredere vervolgopleiding.

Volgens Hertzberger heeft 'een echt goede logistiekeling een zeer brede en zeker ook culturele interesse en wil meer weten, begrijpen en integreren dan alleen de (verre) verwerking, (verre) voorraden, (ver) vervoer en (vreemde en verschillende) voorschriften. Hij wil juist mensen, bazen én marketeers snappen én graag met hen langdurig, creatief én gedisciplineerd samenwerken.'

Ben benieuwd naar je mening. Deel hem hier en misschien wil je daarbij toelichten hoe je de logistiek bent ingerold en waarom dit vakgebied je zo intrigeert.