Keten integratie: Iedereen denkt eraan, velen praten erover, maar niemand heeft het in de keten helemaal voor elkaar!

Tijdens de ICT en Logistiek in Utrecht heeft Yellowstar onderzoek gedaan naar het niveau van ketenintegratie binnen de logistiek in Nederland.

Gek dat je thuis de nieuwste devices gebruikt: via een app zet je de kachel aan, je hele kast met CDs heb je vervangen door Spotify, je auto heeft WIFI en je praat tegen je telefoon. Kom je op de zaak: moet je tarieven opvragen, ordermapjes printen en facturen invoeren!

Onder druk wordt alles vloeibaar. Dus de tijdsdruk van de ladingsstroom zelf, heeft geleid tot de operationele integratie van vracht- en plan-informatie. Simpelweg omdat de klant dit afdwong. Intermodale bedrijven lopen hierin voorop. Je ziet dat expediteurs, die van huis uit met meerdere en wisselende partijen moeten communiceren, een voortrekkers rol spelen in het delen van informatie met klanten. Maar ook bij hen zijn de financiële stromen nog beperkt geïntegreerd.

Uit ons onderzoek blijkt dat IT middelen en infrastructuur bij vrijwel iedereen aanwezig zijn en de grootste winst is te halen met de integratie van financiële informatie over de hele supply chain. Het vereist slechts een beperkte investering om ook SLA gerelateerde gegevens, offertes, tarieven, kosten en facturen te communiceren en transparant te maken in de keten. Bijvoorbeeld, de e-facturatie is een mooi initiatief van TLN, maar slechts de eerste stap; wij zien veel meer kansen in 2015.

Bekijk hier de infographic om een beeld te krijgen van de resultaten van het onderzoek.

Positief is dat vrijwel iedereen (94% van de ondervraagde bezoekers) het met ons eens is: delen van informatie leidt direct tot meer efficiëntie binnen het bedrijf. Alleen dit keer denken wij niet dat uw klant het gaat eisen. U moet het zelf doen!

Hans Ketterings

Lees hier meer