Guus Krabbenborg zijn vraag over APK keuring

Guus, zeer goede opmerking, in mijn eigen website heb ik een item paragraaf aangemaakt met een vergelijkbare metafoor uit de automobielbranche: een crashtest voor ERP.

het meest recent project dat ik volg is een NAV implementatie die na meer dan 1 jaar jaar zogezegd operationeel gebracht door een gecertificeerde partner, met een Sure Methodology die superieure implementaties belooft. Omdat er nu toch wel wat twijfels opduiken mag ik het project eens onder de loup nemen. Ondanks de eenvoud van de retail-business lijken voorraden niet betrouwbaar, gebeurt de aankoopplanning in excel sheets, zeg maar de ERP suregaat. Buiten de financials waar de jaarafsluitng nog niet lukt is de klantordermodule neit meer dan een printen van leverbon en factuur. Wat was er gebeurd: de leverancier doet een analyse van de toekomstige klant, de bundel van een 100 bladzijden is leest wel vlot, maar blijft op gebied van supply chain concepten helemaal op de vlakte.  De klant vond die bundel blijkbaar goed want alles wordt opgelost met die wondermethode. Bij wat verder graven: geen systeemdocumentatie beschikbaar/ geen gebruikerdocumentatie beschikbaar/ nog wat bugs en onverklaarbare sympthonen. Online help, field sensitieve help, navigatie?  wat is dat wel hoor ik de medewerkers denken. MRP adviezen? nooit van gehoord, die waren er ook niet bij NAV en Ax een paar jaar geleden, volgende week kan ik evaren als die er nu zijn. 

Een ander commercieel succesvol pakket, openERP, het kost wel wat om gratis te zijn, heeft ook geen boodschap aan een MRP , een eenvoudig Min-Max verhaal als stock + inkopen-verkopen lager is dan de veiligheidsvoorraad. Dat begrijpt iedereen, waarom gesofostikeerd doen?

Dat alle pakketten veel rijkere funcies aanbeiden klopt alleen in de commerciele flyers, waar de copy writers ook zien wat de concurrentie vertelt, en zij zelf moeten niet geremd worden door deskundig inzicht. High Tech verkoopt op zich zelf niet gemakkelijk, over een 'available to promise ' of een capable to promise ' spreken schrik heel wat mensen af, ze horen liever wat eenvoudige blabla, waarom een degelijk lastenboek als alle pakketten toch alles aanbieden, tot men 6 jaar later zijn oude computer en pakket mag dumpen weet men het wel. ROI nog eens aan een nacalculatie onderwerpen?  PICS is voor vele nog een onbekende.