Een MRP advies

In de vele trajecten die ik doorlopen heb, komt heel sporadisch een bedrijf voorbij die echt om diepgaande functionaliteit vraagt rondom MRP. Nu kun je werkelijk boekenkasten vol schrijven over MRP, volgens mij is dat ook veelvuldig gedaan, maar wat is nu echt belangrijk? Wat is nu de vraag achter de vraag? In de meeste gevallen merk ik dat MRP als hét beloofde land wordt beschouwd. De opmerking of gedachte “als je MRP goed inricht, zijn al je problemen als sneeuw voor de zon verdwenen” is hier op zijn plaats.

Uiteindelijk merk je tijdens de ERP-productpresentatie dat MRP het idee is van een enkeling in de zaal, de rest ben je na enkele typische MRP-terminologieën al helemaal kwijt. Uiteindelijk worstel je een weg door alle requirements van de business case, maar niemand wordt echt enthousiast. Is MRP nu werkelijk zo complex? Bij wie ligt nu de verantwoording rondom MRP? Verrassing misschien, maar de uitkomst van MRP komt bij een ieder op zijn bordje(!) De inkoper, de planner, de magazijn man krijgen allen hun adviezen. Sales krijgt zijn ATP-informatie, forecast informatie, etc. Noem ze maar op. In sommige gevallen heeft een bedrijf een Supply Chain Planning afdeling. Bij deze bedrijven zie je dat MRP wel een voet aan de grond krijgt en dat deze afdeling zich ervoor verantwoordelijk voelt, maar niet ieder bedrijf heeft deze luxe. Toch is het van belang een goede MRP-implementatie te doen. Ik zal toelichten waarom. Door MRP-wijsheden mee te nemen, ben je in staat om je klantentevredenheid te verhogen. Technisch is er heel veel mogelijk met MRP, maar is de vraag of de klant in staat is dit te absorberen en te integreren in de dagelijkse werkzaamheden. Is het niet verstandiger om er pragmatisch mee om te gaan i.p.v. alle parameters te gaan benutten? Uiteindelijk wil je blijven overzien waar de adviezen door gegenereerd worden, toch?
Ik ben regelmatig MRP-inrichtingen tegengekomen waarbij de key-user elk MRP-advies tot op de bodem uitzoekt en napluist, omdat men de uitkomst niet vertrouwt. Buiten het feit dat je de plank compleet misslaat, is dit een zeer (onnodig) tijdrovende bezigheid. MRP is geen technische aangelegenheid! Ja, je kunt heel veel parameters beïnvloeden en de meest complexe simulatiescenario’s nabootsen, maar volgens mij is gezond pragmatisme op zijn plaats. Hoe zit het bij u?