nieuws

Feminiene kwaliteiten hard nodig in supply chain van morgen

carrière & mensen 2045

Dat er behoefte is om met vrouwen in logistiek en supply chain functies onderling te sparren bleek uit de grote opkomst van het eerste Women in Supply Chain event dat adviesorganisatie UC Group samen met Female Wave of Change voor het eerst organiseerde op donderdag 21 maart. 80 vrouwen kwamen op de bijeenkomst in Rotterdam af. Duidelijk werd dat de vrouwelijke eigenschappen in het managen van supply organisaties hard nodig is.

Feminiene kwaliteiten hard nodig in supply chain van morgen

De directeuren Pascal van Beek en Wilbert Stoutjesdijk van UC Group mochten slechts de introductie van de middag verzorgen en verdwenen daarna stilletjes, zodat het een echt women-only middag kon zijn. Van Beek: “Ons is allang duidelijk dat als je alleen masculien denkt of een masculiene organisatie bent,  je er niet komt. We hebben een meer holistische kijk nodig op de keten.”

Meer diversiteit in supply chain nodig

Elise Gerritsen, sinds een jaar verbonden als algemeen directeur bij de UC Group en drijvende kracht achter het Women Event, beaamt dat: “Het is nodig om meer diversiteit in het logistiek en supply chain vakgebied te brengen. Vaak is er een dominante partij met winstoogmerk in de keten die in de lead is. Die manier van managen en denken doet nogal wat met mens en milieu.” Daarom is het volgens Gerritsen zo belangrijk om meer balans te brengen in de wereld, het aandeel vrouwen in de supply chain te vergroten en de krachten daarbij te bundelen. Een van de redenen waarom een special vrouwenevent als deze nodig blijkt. “Die balans aanbrengen en meer oog voor duurzaamheid vergt een ander soort leiderschap. We hebben daarom meer dan ooit feminien leiderschap nodig.”

Elise Gerritsen: “We hebben meer dan ooit feminien leiderschap nodig.”

Discussiëren en netwerken

Gedurende de middag, die Gerritsen samen met de wereldwijde vrouwenbeweging Female Wave of Change organiseert, nemen verschillende sprekers de aanwezige deelnemers mee in de ontwikkelingen van nu en de toekomst. Er is tussendoor volop ruimte voor dialoog en netwerken en twee keer een moment waarop er ronde tafel discussies zijn, geleid door vrouwelijke supply chain managers en directeuren van onder meer Friesland Campina, Unilever en DHL. Onderwerpen als sociale innovatie en duurzaamheid passeren de revue waarbij de rode draad is: hoe zet je je feminiene kwaliteiten op een positieve manier in.

 

Lees ook: Elisabeth Post wordt nieuwe voorzitter Transport en Logistiek Nederland

 

Marike van Lier Lels: “Maak kenbaar wat je wil en wees daar assertief en actief in.”

‘Manage met je hart’

Gerritsen wist beroepscommissaris Marike van Lier Lels te strikken om met de groep haar ervaringen te delen. Van Lier Lels wist zeker te inspireren met quotes als: “Wees niet te benauwd. Je bent wie je bent. Manage met je hart.” Op een gegeven moment is ze opgehouden met denken in ‘banen’ en stelde zichzelf de vraag ‘Wat wil ik – wat vind ik leuk om te doen’? Van Lier Lels, die ondertussen commissaris is bij de NS, RELX, Dura Vermeer en binnenkort ook bij PostNL, wil bij de bedrijven waarvoor ze werkt altijd meer doen dan alleen in de boeken kijken. Ze heeft gedurende de tijd geleerd om prioriteiten te stellen. “Ik was veel te consciëntieus. Nu ben ik veel relaxter. Het sturende zit in nee-zeggen en jezelf afvragen: waar ben ik goed in – wat vind ik leuk. Maak kenbaar wat je wil en wees daar assertief, maar ook actief in.”

Kenniswerkers willen niet aangestuurd worden op procedures. Er is hierdoor heel veel onbenut potentieel.

Futuroloog Heiske Nonnekes neemt de vrouwen mee naar de toekomst: “De wereld verandert zo snel, kennis verouderd, een hiërarchische structuur werkt niet langer.” Volgens Nonnekes zijn we doorgeslagen in het industriële tijdperk en zijn we zo gericht op efficiency dat nu 1 op de 6 werknemers met een burn-out thuiszit. Bovendien is het dodelijk voor de creativiteit. “Kenniswerkers willen niet aangestuurd worden op procedures. Er is hierdoor heel veel onbenut potentieel.” Nonnekes voorspelt dat in de toekomst mensen niet meer worden aangenomen op hun C.V., de kennis die ze in huis hebben, maar op de passie die je hebt. “Iedereen wil uiteindelijk zingevend bezig zijn.”

 

Lees ook het interview met Elise Gerritsen: ‘Als verbinder een nieuwe weg in’

 

Reageer op dit artikel