nieuws

Rechter: transportbedrijf had werknemers verplicht moeten overnemen na faillissement

carrière & mensen 2079

Het eerder failliet verklaarde transportbedrijf Princen Transmission uit Weert had na zijn doorstart werknemers verplicht moeten overnemen tegen de bestaande arbeidsvoorwaarden. Dat heeft een rechter bepaald in een zaak die vakbond FNV en een aantal werknemers hadden aangespannen.

Rechter: transportbedrijf had werknemers verplicht moeten overnemen na faillissement

De rechtbank in Den Bosch verklaarde op 30 maart 2015 Princen in Weert failliet. Daarvóór was Princen mede dankzij de bemoeienis van een stille bewindvoerder, de latere curator, al hard op weg naar een doorstart. De doorstart was al beklonken voordat Princen daadwerkelijk faillissement aanvroeg. Daarbij werden niet alle werknemers overgenomen. Volgens FNV gebruikte het bedrijf het ‘flitsfaillissement’ om werknemers te lozen, met name oudere arbeidskrachten en werknemers met “een vlekje.”

Precedent

Door de uitspraak moet Princen de 9 werknemers die hebben geprocedeerd doorbetalen tot aan het opzegtermijn. Dit betekent ongeveer 6 weken loon voor iedere werknemer. De grootste winst van de uitspraak zit volgens Jola Boot, advocaat van FNV in de precedentwerking. Het is vooral een grote overwinning voor alle werknemers in Nederland die in dezelfde situatie terechtkomen.  Zij worden nu toch beschermd door de wet, aldus de bond.

De bond maakte zich direct na het faillissement al hard voor de kwestie met wisselend succes. Een eerdere procedure tegen het faillissement en tegen de opzegging van de arbeidsovereenkomsten werd door FNV en de werknemers verloren. In het proces tegen de doorgestarte onderneming oordeelde de rechter wel in het voordeel van de bond en de medewerkers. Princen kan nog in beroep tegen de uitspraak.

 

Reageer op dit artikel