nieuws

Topman logistieke dienstverlener Jost aangehouden voor fraude en mensenhandel

carrière & mensen 4407

De topman van de Belgische logistieke dienstverlener Jost is woensdag opnieuw opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij mensenhandel en fraude met sociale premies.

Topman logistieke dienstverlener Jost aangehouden voor fraude en mensenhandel

De 59-jarige Roland Jost werd in mei ook al aangehouden, maar onderzoek heeft nieuwe, soortgelijke misdrijven aangetoond, laat het federaal parket weten.

Het bedrijf nam chauffeurs aan via postbusbedrijven in Roemenië en Slowakije en ontdook op die manier tussen 2014 en 2016 ruim 55 miljoen euro aan premies, zei het parket in mei na invallen bij twintig vestigingen in vooral België.

Slapen in vrachtwagen verboden

Bij deze constructie waren ongeveer 1100 chauffeurs betrokken, die soms tot zes weken in hun truckcabines moesten wonen. Dat riekt volgens het OM naar mensenhandel.  Lang bivakkeren in vrachtwagens mag niet meer. Vrachtwagenchauffeurs mogen hun verplichte weekendrust niet in hun truckcabine doorbrengen. Dat heeft het Europees Hof van Justitie woensdag bepaald.

Naast de topman werd nog een andere hoge functionaris van het bedrijf voor de tweede keer aangehouden. Zij zaten in mei met twee andere medewerkers enkele dagen in voorarrest.

 

Reageer op dit artikel