nieuws

‘Schrijnend personeelstekort in transport en logistiek’

carrière & mensen 13562

Het aantal vacatures in de transport en logistiek sector is tussen 2016 en 2017 met maar liefst 30 procent toegenomen, meldt Indeed.nl vandaag. Het invullen van deze vacatures blijkt lastig want 57 procent blijft langer dan 60 dagen openstaan. Bovendien zijn met name ervaren logistiek managers lastig te vinden op dit moment.

‘Schrijnend personeelstekort in transport en logistiek’

Volgens Indeed – dat afgaat op eigen cijfers – is er een trend zichtbaar dat de interesse voor een baan in de transport en logistiek aan het afnemen is. Zo werden online vacatures uit deze sector het afgelopen jaar 40 procent minder vaak werden bekeken dan het jaar ervoor. Daardoor blijven veel functies voor langere tijd openstaan, aldus de vacaturewebsite.

Indeed: ‘Vraag overstijgt aanbod’

“Nederland is een grote, internationale speler op het gebied van handel en daarmee ook van transport en logistiek. Nu de economie aantrekt, bloeit de logistieke sector op en neemt de vraag naar personeel hard toe. De vraag overstijgt het aanbod, waardoor de sector vooral kampt met een tekort aan onder andere logistiek managers”, zegt Sander Poos, Managing Director Benelux bij Indeed.

Vooral vraag naar hoger opgeleiden

Door de versnelde digitalisering van de logistieke sector neemt volgens Poos juist de vraag naar hoger opgeleide werknemers die data snel kunnen analyseren en toepassen.

 

Bekijk ook de vacatures op Logistiek.nl

 

Vooral vraag naar supply chain specialisten

Het tekort aan medewerkers beperkt zich niet alleen tot ervaren logistiek managers. De gehele logistieke sector heeft het zwaar, constateert Indeed. Op de tweede plaats van moeilijkst in te vullen vacatures staat de (senior) supply chain specialist (49 procent blijft langer dan zestig dagen openstaan), gevolgd door transportplanners (33%), logistiek analisten (31%) en supply chain engineers (31%).

Vergroot match tussen vacature en werkzoekende

Poos stelt op basis van deze cijfers dat de logistieke sector voor een grote uitdaging staat als het gaat om het vinden van personeel. Poos: “Dit biedt echter ook de kans voor organisaties in de logistieke sector om zich te onderscheiden en door kandidaten sneller gevonden te worden. Door je als organisatie te verdiepen in wat kandidaten willen en hoe zij naar een baan zoeken, kun je daar onder andere met vacatureteksten en specifiekere functietitels goed op in springen. Dit helpt om de kans op een goede match tussen de vacature en werkzoekende te vergroten.”

Groot tekort aan pakketbezorgers

Met name door de groei en populariteit in e-commerce neemt ook de vraag naar pakketbezorgers (PostNL) en werknemers in distributie- en sorteercentra toe. Zo deed Coolblue recent nog een oproep voor 1.000 nieuwe bezorgers. En met de aankomende feestdagen in zicht zal de vraag naar logistiek werknemers alleen maar blijven toenemen.

Reageer op dit artikel