nieuws

Amerikaans bedrijf neemt Groeneveld Groep over

carrière & mensen 8505

Amerikaans bedrijf neemt Groeneveld Groep over

Henk Groeneveld heeft zijn bedrijf, Groenveld Group, verkocht aan het Amerikaanse Timken. Dit bedrijf is een leverancier van lagers en smeersystemen. Met de overname is een bedrag gemoeid van 280 miljoen dollar (250 miljoen euro). Voornaamste reden voor de verkoop is dat Groeneveld geen opvolging binnen zijn familie kon vinden.

De omzet van Groeneveld Groep bedroeg in de laatste 12 maanden, tot en met 31 mei 2017, ongeveer 105 miljoen dollar. Verwacht wordt dat de overname zal bijdragen aan de aangepaste winst per aandeel dit jaar.

Geen opvolging binnen familie

In een reactie op de website van Groeneveld zegt grootaandeelhouder Henk Groeneveld dat hij geen opvolging binnen de familie heeft. Dit heeft hem doen besluiten om een sterke moedermaatschappij te vinden om het bedrijf een gezonde toekomst te bieden. Het bedrijf is wereldwijd actief in circa 40 landen. Bij Groeneveld zijn 600 mensen werkzaam. De jaaromzet bedraagt circa 100 miljoen euro.

Assemblage faciliteiten in Italië

Het hoofdkantoor van Groeneveld is gevestigd in Gorinchem. Het bedrijf heeft assemblagefaciliteiten in Italië. De automatische smeersystemen, die de machine- en voertuigbeschikbaarheid verhogen, vormen samen met de veiligheidssystemen het grootste deel van de afzet.

ICT-activiteiten klein onderdeel Groeneveld

Daarnaast beschikt de onderneming ook nog over een kleinere divisie, Groeneveld ICT Solutions, die telematica-oplossingen biedt voor transportbedrijven en logistiek dienstverleners. Groeneveld heeft ongeveer 600 medewerkers in dienst.

Groeneveld stond vier decennia aan het roer

Als onderdeel van de overname zal Henk Groeneveld, enig aandeelhouder en non-executive president van de groep, zich terugtrekken uit het bedrijf. Hij heeft de onderneming gedurende vier decennia geleid. De overname zal naar verwachting begin juli zijn afgerond en wordt gefinancierd door een combinatie van liquide middelen en leningen.

Timken: breed leveringsprogramma

Gedurende de afgelopen vijf jaar heeft Timken, waar 14.000 mensen werkzaam zijn, het eigen productportfolio sterk uitgebreid, als toevoeging op de lagers. Het leveringsprogramma omvat versnellingsbakken, kettingen, riemen, koppelingen, automatische smeersystemen, industriële koppelingen en remmen, alsmede een keur aan industriële diensten.

Omzet 2,4 miljard dollar

Timken is actief in 28 landen en realiseerde het afgelopen jaar een omzet van 2,4 miljard dollar en heeft meer dan 14.000 medewerkers en is actief in 28 landen.

Reageer op dit artikel