nieuws

Personeel Jumbo dc’s staakt, lege schappen dreigen

carrière & mensen 4135

Personeel Jumbo dc’s staakt, lege schappen dreigen
Het personeel van 5 distributiecentra van Jumbo voeren vandaag actie in Veghel bij het hoofdkantoor van het supermarktconcern. De bonden eisen een loonsverhoging voor het distributiepersoneel van 2,5 procent. Foto: ANP/Rob Engelaar

FNV- en CNV-leden werkzaam in de vijf distributiecentra van Jumbo protesteren vanochtend bij het hoofdkantoor van de supermarktketen in Veghel. De stakingsdag is volgens de bonden een reactie op een onverwacht en eenzijdig loonbod van Jumbo.

Het scenario van lege of zelfs lege winkelschappen rond Pasen als gevolg van de acties in de distributiecentra ligt op de loer voor zowel Jumbo als Albert Heijn want na een week van stiptheidsacties waarbij het dc-personeel van Jumbo strikt volgens de arboregels werkten, worden vandaag voor het eerst de werkzaamheden volledig neergelegd.  Dit betekent dat er geen vrachtwagens bij de dc’s worden geladen of gelost. Winkels worden niet meer bevoorraad en dit zal snel merkbaar zijn voor de consument.

Bonden eisen loonsverhoging

Volgens FNV heeft Jumbo de acties aan zichzelf te wijten. De vakbonden eisen een loonsverhoging van 2,5 procent en dat meer tijdelijke krachten een vaste baan krijgen aangeboden. Dat achten ze nodig om de werkdruk te verlagen.

Optocht van paar honderd werknemers

Om de eisen kracht bij te zetten vindt vandaag de eerste landelijke stakingsdag plaats. De aftrap hiervoor werd vanochtend gegeven met een optocht van een paar honderd werknemers van de Jumbo-distributiecentra in Beilen, Breda, Elst, Raalte, Veghel en Woerden naar het hoofdkantoor van het supermarktconcern in Veghel. “We gaan persoonlijk langs en nogmaals vertellen welke afspraken we in onze cao willen hebben’, zegt Grzegorz Graduszewski voorzitter van de FNV kadergroep Raalte en werkzaam in het distributiecentrum Raalte. Karel Jong, directeur Supply Chain bij Jumbo stond de actievoerders vanochtend te woord en nam de cao-eisen van het dc-personeel in ontvangst.

Jumbo: ‘bonden negeren eerdere afspraken’

Of Jumbo gevoelig is voor de eisen is nog maar de vraag. Het supermarktconcern blijft bij het verwijt richting de bonden dat zij eerdere afspraken over het harmoniseren van salarisschalen in de sector negeren. Jumbo stelt naar eigen zeggen al vrij hoge salarissen te betalen en dat een verdere verhoging de concurrentiekracht van de onderneming zal verslechteren. Om de impasse te doorbreken, kwam Jumbo maandag met de aankondiging van een loonsverhoging met 1,5 procent en de belofte hierop terug te komen als in de andere cao’s voor distributiecentra een hogere loonstijging wordt afgesproken.

Loonsverhoging 1,5 procent is onvoldoende

Volgens Debbie van Leiden van FNV Handel accepteert het dc-personeel de mitsen en maren van Jumbo niet. “Ze willen nú een cao met afspraken om de werkdruk structureel te verlagen door meer echte, vaste banen voor tijdelijke krachten. En ze willen ook in hun eigen portemonnee voelen dat het buitengewoon goed gaat met Jumbo. De 1,5 procent loonsverhoging die Jumbo-topman Frits van Eerd eenzijdig doorvoert zien ze als een extraatje bovenop de looneis van 2,5 procent.”

Cao liep op 1 april af

De cao voor de distributiecentra van Jumbo liep op 1 april af. Jumbo heeft distributiecentra in Beilen, Breda, Elst, Raalte, Veghel en Woerden. Bij de distributiecentra werken in totaal circa 3.000 mensen waarvan ruim 2.000 op tijdelijke contracten of als uitzendkracht.

AH: ‘Wij hebben een goed voorstel gedaan’

Afgelopen vrijdag verliep het ultimatum aan Albert Heijn. Daar worden nu acties voorbereid. Albert Heijn deed volgens de bonden niet alleen een mager loonbod van 1,5 procent, maar zou volgens de bond ook willen korten op de goedkoopste salarisschaal.  AH zegt op zijn beurt dat het een goed voorstel heeft gedaan en gaat graag met de bond in gesprek. Een woordvoerster benadrukt dat veel medewerkers juist positief op het cao-voorstel hebben gereageerd. Over de impact van eventuele acties kon ze nog niet veel zeggen. ‘Ik heb geen glazen bol’, zei ze tegen ANP. ‘Het is afwachten op onder meer de actiebereidheid.’

Acties ontregelen onderhandelingen

Een onverwacht loonbod is niet nieuw in de supermarktwereld. In de jaren 2013 en 2014 deden werkgevers dat ook ten aanzien van de supermarktcao. Erik Poutsma, universitair hoofddocent aan Radboud Universiteit in Nijmegen, stelt tegen het Dagblad van het Noorden (DVHN) vandaag dat ‘dergelijke acties vooral als doel hebben de onderhandelingen te ontregelen’. “Deze sector is hier gevoeliger voor dan andere werkterreinen van de vakbonden”, zegt Poutstra tegen DVHN. Volgens de hoofddocent ligt dat aan de lage organisatiegraad in de retail.

Reageer op dit artikel