nieuws

FNV dreigt ook met acties bij DHL

carrière & mensen 4405

FNV dreigt ook met acties bij DHL

Het is de maand van de acties bij FNV. Dit keer dreigt de vakbond met acties bij DHL. FNV wil betere cao afspraken.

De vakbond en DHL zijn in overleg voor een nieuwe cao voor DHL express. Het eindbod van DHL is niet goed genoeg voor de FNV en haar leden. De vakbond heeft DHL een ultimatum gesteld voor een beter bod.

Loonbod

Reinier Stroo, bestuurder FNV Transport & Logistiek: “De leden van de FNV zijn het niet eens met de verslechteringsvoorstellen en het loonbod dat DHL in februari in een eindbod voorstelde. Het loonbod is al niet hoog en zou door die verslechteringen ook nog eens grotendeels door werknemers zelf worden betaald.

Lees ook
Wordt het niet tijd dat organisaties en de medewerkers elkaar gaan zien als ketenpartner?

Cao moet werkdruk aanpakken

Ook voor de werkdrukproblemen heeft DHL te weinig oog. “Wij hebben daarom een eisenpakket bij DHL ingediend.” Als DHL niet instemt met de eisen uit het ultimatum voor 25 april om 12.00 uur,  volgen er acties.

De eisen uit het FNV ultimatum zijn:

  • Algemene structurele loonsverhoging van in totaal 7,2% bij een looptijd van twee jaar
  • Alle verslechteringsvoorstellen van tafel: behoud van afspraken over de onregelmatigheidstoeslag, overwerkperiodes, tijdvenster, maaltijdvergoeding en aanpassing van het maaltijdbedrag.
  • De variabele beloning omzetten naar een vast (bruto) loon voor iedereen die onder de cao valt.
  • Minder onzeker werk; per vestiging een minimum van 80% vaste werknemers
  • Onafhankelijk onderzoek naar de werkdruk en de aspecten die deze beïnvloeden
  • Uitbreiding van de afspraken over duurzame inzetbaarheid

Onder de cao DHL Express Nederland  vallen 1200 medewerkers. De reactie van DHL volgt nog. DHL heeft nog niet gereageerd op vragen van Logistiek.

Meer acties

DHL is niet het enige bedrijf dat de vakbond op de korrel heeft. Dat de bond acties niet schuwt, weten Jumbo en Albert Heijn. Bij de distributiecentra van Jumbo wordt al gestaakt. Ook Albert Heijn heeft met acties te maken in zijn distributiecentra. In beide gevallen in een betere cao de inzet.

TLN cao

Vakbonden FNV Transport en Logistiek en CNV Vakmensen hebben ook de transportwerkgevers een ultimatum gesteld over de cao die van toepassing is op KNV-bedrijven en werknemers. De werkgevers hebben tot en met dinsdag 25 april om akkoord te gaan met eisen van de bonden. “Anders volgen er acties”, aldus FNV.

Reageer op dit artikel