nieuws

AB Transport mag vierdaagse werkweek voorlopig doorvoeren

carrière & mensen 3479

AB Transport mag vierdaagse werkweek voorlopig doorvoeren

Logistiek dienstverlener AB Transport mag voorlopig vasthouden aan de vierdaagse werkweek voor chauffeurs die werkzaam zijn in de veevoerdivisie. De kantonrechter in Leeuwarden ziet geen dringend en zwaarwegend belang voor een uitspraak in een kort geding dat de ondernemingsraad (OR) had aangespannen tegen de directie.

Volgens de rechter is het “niet uitgesloten” dat het vierdagensysteem ook in een bodemprocedure standhoudt omdat tijdens de zitting duidelijk werd dat de bezwaren van de OR en vakbonden vooral ingaat op de wijze waarop het vierdagensysteem is ingevoerd.

AB Transport voldoet aan wet- en regelgeving

De inhoudelijke bezwaren van de raad, met betrekking tot het werken op zaterdagen en in gebroken werkweken, zijn volgens de rechter onvoldoende zwaarwegend. Daartegenover oordeelde de rechter ook dat het belang van AB Transport bij invoering van het vierdagensysteem, gelegen in voldoen aan wet- en regelgeving en tegemoetkomen aan wensen van klanten, wel voldoende aannemelijk is gemaakt.

‘Geen onmiddellijke beëindiging vierdaagse werkweek’

Ook beschouwt de rechter deze zaak niet als spoedgeval. “Het feit dat de chauffeurs bij een vierdaagse werkweek op langere termijn mogelijk minder uren werken dan thans het geval is, is niet van dien aard dat de ingevoerde vierdaagse werkweek terstond dient te worden beëindigd”, oordeelt de rechtbank.

Directie en OR voerden onvoldoende overleg

In zijn uitspraak zegt de kantonrechter verder niet te kunnen uitsluiten dat de vakbonden, OR en directie alsnog overeenstemming bereiken over de vierdaagse werkweek, omdat de bezwaren van de raad vooral stoelen op het feit dat er onvoldoende overleg heeft plaatsgevonden.

FNV wil nieuwe procedure opstarten

De FNV heeft in reactie op de uitspraak aangegeven dat de invoering van de maatregel niet uitgesloten is, mits de gevolgen voldoende helder gecommuniceerd kunnen worden. Er wordt inmiddels gekeken of een nieuwe bodemprocedure wordt opgestart.

AB Transport: ‘Uitspraak is fair’

Adriaan Vis, directeur van AB Transport zegt over de uitspraak: “Als de vordering van de ondernemingsraad was toegewezen, dan zouden vooral de chauffeurs de verliezers zijn geweest. Ik ben dan ook blij met de uitspraak, maar betreur de door de ondernemingsraad gekozen weg. De uitspraak is fair en onderstreept dat het collectieve belang van onze chauffeurs prevaleert boven een klein aantal individuele belangen.”

Verdiencapaciteit van chauffeurs maximaliseren

AB Transport heeft voor een vierdaagse werkweek gekozen om volgens eigen zeggen niet alleen te voldoen aan de wet- en regelgeving omtrent arbeids- en rusttijden en cao voor chauffeurs, maar ook aan de wensen van klant ForFarmers, een veevoerleverancier waar de logistiek dienstverlener veel voor rijdt. ForFarmers uit Lochem was ook voorstander was van deze constructie. “Daarbij is nadrukkelijk bekeken hoe wij voor onze chauffeurs de verdiencapaciteit konden maximaliseren. Een groot aantal chauffeurs van AB Texel Feed Transport werkt overigens al jarenlang tot volle tevredenheid in het vierdagensysteem”, zegt Vis.

AB, bonden en OR opnieuw om tafel

Gelet op het oordeel van de rechter heeft AB Transport vertrouwen in de bodemprocedure, maar is bereid opnieuw met de ondernemingsraad en vakbonden om de tafel te gaan zitten. “Uiteindelijk willen wij het beste voor onze chauffeurs en zij zijn niet gediend met onrust en onduidelijkheid”, aldus Vis.

Overleg over opstart bodemprocedure

CNV, FNV en OR gaan vandaag in overleg of ze daadwerkelijk een bodemprocedure gaan starten. Linda Slagter van het CNV zegt hierover tegen RTLZ: “Daar zijn de werknemers op korte termijn niet mee geholpen.”

Lees ook:

Bonden gaan acties voeren bij AB Transport

Chauffeurs AB Transport in actie tegen 4-daagse werkweek

AB: ‘geschil met bonden en OR oplossen’, onrust blijft

Bonden stellen AB ultimatum vanwege 4-daagse werkweek

Reageer op dit artikel