nieuws

Farm Trans moet Poolse chauffeurs als Nederlander betalen

carrière & mensen 5842

Farm Trans moet Poolse chauffeurs als Nederlander betalen

Poolse chauffeurs die in opdracht van Farm Trans binnen Nederland goederen vervoeren, hebben recht op dezelfde basisvoorwaarden uit de cao als Nederlandse werknemers. Dat heeft het gerechtshof ’s-Hertogenbosch in kort geding bepaald in een zaak die was aangespannen door FNV.

FNV had de zaak aangespannen omdat zij Farm Trans beschuldigde van uitbuiting van Poolse chauffeurs. Volgens de bond worden zij stelselmatig onderbetaald door Farm Trans. De rechter heeft de vakbond in het gelijk gesteld. Volgens het hof heeft de logistieke dienstverlener onvoldoende duidelijk gemaakt dat zij zich houden aan de cao regelgeving. Farm Trans is veroordeeld tot een dwangsom van € 5.000,00 per keer en per dag dat Farm Trans niet aan die veroordeling voldoet.

Volgens FNV-bestuurder Edwin Atema betekent de uitspraak van de rechter dat de betrokken Poolse chauffeurs maandelijks netto €1000 meer gaan verdienen. “Op dit moment verdienen ze een basisloon van €400 tot €500 per maand, plus vergoedingen om te eten.”

Ontvankelijk

De kantonrechter verklaarde FNV eerder niet-ontvankelijk in haar vordering, omdat de naam van de werknemersorganisatie verkeerd stond vermeld. FNV ging hierop in hoger beroep. Het hof is van oordeel dat FNV haar naam wel kan verbeteren en ontvankelijk is in de vorderingen en heeft FNV in het gelijk gesteld.

Reageer op dit artikel